Sensoren verlengen straks levensduur knieprothese

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 feb 2019

Alles wordt slimmer om ons heen. Waarom dan ook geen slimme knieprotheses, moeten Amerikaanse onderzoekers hebben gedacht. Het resultaat is een kunstknie met sensoren die de levensduur verlengen. Dit is straks een uitkomst voor mensen die al op jonge leeftijd een knievervangende operatie moeten ondergaan.

Slimme knieprothese
Knieprotheses worden straks een stuk slimmer, zodat ze minder snel verslijten. De Universiteit van Binghamton in de Amerikaanse staat New York werkt aan een knie-implantaat die is uitgerust met bewegingssensoren. Deze meten de druk die wordt uitgeoefend op het kunstgewricht, zodat gecontroleerd kan worden welke activiteit voor een te grote belasting zorgt. Op basis van deze gegevens kunnen artsen patiënten adviseren bepaalde bewegingen aan te passen, zodat de levensduur van de knieprothese wordt verlengd.

Jonge leeftijd

Als het om gewrichtsvervanging gaat, staat de knie aan de absolute top. Veel van deze operaties worden uitgevoerd om een versleten prothese te vervangen. Dat stelt mensen die op jonge leeftijd een kunstknie hebben ontvangen voor een groot dilemma. Aangezien ze lichamelijk nog actief zijn, is de kans groot dat ook het nieuwe implantaat sneller zal slijten. Een derde gewrichtsvervanging is vaak zeer gecompliceerd en weinig succesvol.

Energie door wrijving

De kunstknie die momenteel wordt getest is uitgerust met bewegingssensoren die kunnen controleren hoeveel druk er op de implantaat wordt uitgeoefend. Zo krijgen artsen een goed beeld welke activiteiten een negatief effect hebben op de levensduur. Opvallend is dat de sensoren niet worden aangestuurd door batterijen. De benodigde energie wordt opgewekt door de wrijving die ontstaat tijdens het lopen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties