Slimme MRI-scan kan bijdragen aan nieuwe artrose-behandelingen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 jul 2020

Engelse ingenieurs hebben een nieuwe MRI-techniek ontwikkeld die artrose in het kniegewricht nauwkeurig in beeld brengt. Daardoor kunnen de vroege tekenen van slijtage aan het kraakbeen beter bestudeerd worden. Dit moet bijdragen aan nieuwe behandelingen voor artrose.


Een team van ingenieurs van de Universiteit van Cambridge heeft een algoritme ontwikkeld dat op basis van MRI-afbeeldingen kleine veranderingen in kniegewrichten kan detecteren. Met behulp van deze wiskundige formule wordt een driedimensionaal model van het kniegewricht in kaart gebracht. Daarop is precies te zien waar de slijtage aanwezig is én hoe het proces vordert. De ingenieurs zijn er van overtuigd dat technologie kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor artrose.

Subtiele veranderingen

Artrose kan normaal gesproken alleen op een röntgenfoto zichtbaar worden gemaakt. Een vernauwing tussen de ruimte van de botten van het gewricht duidt op verlies van kraakbeen. Daardoor komen beide gewrichtshelften dichter op elkaar te staan. Röntgenstralen zijn onvoldoende gevoelig om na verloop van tijd subtiele veranderingen in het gewricht te detecteren.
“Wij kunnen nu wel kleine veranderingen in het gewricht waarnemen om te zien of een behandeling effect heeft,” zegt dr. James MacKay van de afdeling Radiologie van de Cambridge Universiteit. “Bovendien kunnen we nu de vroege tekenen van slijtage aan het kraakbeen beter bestuderen. Dit helpt ons om de ziekte te begrijpen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen.”

Europese Unie

MRI wordt steeds meer gebruikt voor het diagnosticeren van gewrichtsproblemen. Het handmatig labelen van alle beeldjes is tijdrovend en is vaak niet zo nauwkeurig. Daarom ontwikkelden de ingenieurs 3D cartilage surface mapping (3D-CaSM). Met behulp van deze geavanceerde techniek konden veranderingen in het kniegewricht over een periode van zes maanden worden gedetecteerd. Dit is niet mogelijk met standaard röntgen- of MRI-technieken. In een afzonderlijke studie – gefinancierd door de Europese Unie – zullen de onderzoekers nog een andere test doen met het algoritme. En dat is het voorspellen welke patiënten een knievervanging nodig hebben door de vroege tekenen van artrose op te sporen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties