Smartphone kan artrose in ruggenwervels veroorzaken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 apr 2016

Ook onder ouderen is een smartphone of tablet gemeengoed geworden. De Duitse hoogleraar Orthopedie, Kartsen Dreinhöfer, waarschuwt dat deze gadgets niet echt goed zijn voor onze gezondheid. Het staren naar het scherm is net zo slecht voor de rug als het tillen van 17 kilo.

17 kilo extra gewicht

smartphone rug artroseGemiddeld kijken we drie uur per dag op het scherm van onze smartphone of tablet. Dat doen we volgens de Duitse professor met een hoofd dat in een hoek van 45 graden gebogen is. Bij een rechte houding weegt het hoofd 5 kilo. In de ‘smartphonestand’ neemt het gewicht toe tot 22 kilo. De rug wordt dan evenveel belast als tijdens het dragen van een bierkrat. Dit kan leiden tot RSI-achtige klachten in nek en schouders en uiteindelijk ook tot artrose in de ruggenwervelvels.

Op ooghoogte

Uit een onderzoek blijkt dat 40 procent van de jongeren last heeft van nekklachten als gevolg van veelvuldig smartphone gebruik. Omdat ouderen op dit gebied met een stevige inhaalslag bezig zijn, zal ook onder deze groep klachten aan nek, schouders en hoofd toenemen. Met artrose in de ruggenwervels als grote risicofactor. Door de telefoon op ooghoogte te houden, kan de verkeerde houding worden voorkomen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties