Snelle en goedkope osteoporosetest op komst

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 aug 2023

Naarmate de levensverwachting wereldwijd toeneemt, krijgen ouderdomsgerelateerde ziekten – zoals osteoporose – een steeds grotere impact. Vroege detectie kan artsen helpen snel in te grijpen op het moment dat een behandeling het proces nog kan vertragen of stoppen. Met een snelle en goedkope test zal dit in de nabije toekomst mogelijk zijn.

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe biosensor ontwikkeld die mogelijk kan helpen bij het opsporen van osteoporose. Dit is een aandoening die het risico op botbreuken verhoogt en moeilijk vroegtijdig te detecteren is met de huidige tests. Dit apparaat vereist slechts één druppel bloed om genetische variaties te identificeren die wijzen op botontkalking. Daardoor kunnen mensen met een hoog risico eerder worden behandeld voor deze slopende aandoening.

Niet gevoelig genoeg

De meest gebruikte techniek om botdichtheid te meten, blijkt niet gevoelig genoeg te zijn om verlies van botdichtheid in een vroeg stadium te detecteren. De onderzoekers – verbonden aan de American Chemical Society – hebben nu een methode ontwikkeld om genetische variaties in het bloed op te sporen die wijzen op een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteoporose.

Gerichte behandeling

Het grote voordeel van dit apparaat is dat het snel en goedkoop is. De analyse kan in slechts 15 minuten worden uitgevoerd en kost minder dan één dollar per test. Het is belangrijk op te merken dat deze biosensor op zichzelf geen osteoporose vaststelt. Artsen kunnen het echter wel gebruiken om bij patiënten een hoger risico op deze aandoening vast te stellen. Hierdoor kan eerder met een gerichte behandeling worden gestart om het proces van botontkalking te vertragen of te stoppen. Meer weten over osteoporose? Hier vindt u ons uitgebreide dossier met achtergrondinformatie, tips, oefeningen en actueel nieuws.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.