Speciale coating maakt knieprothese niet beter

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 mrt 2016

Knieprotheses met een speciale coating op de metalen delen zijn niet beter dan de standaard knieprothese. Dat is de conclusie van Ruud van Hove die onlangs promoveerde aan het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit te Amsterdam. “Vernieuwing leidt niet altijd tot verbetering,” is zijn mening.

De voorzijde van het proefschrift van Van Hove over de nieuwe knieprothese

De voorzijde van het proefschrift van Van Hove over de nieuwe knieprothese

Kans op complicaties

De nieuwe knieprothese is samengesteld uit twee metalen delen voor het boven- en onderbeen. Daartussen is een laag van speciaal plastic aangebracht. Ruud van Hove en zijn collega’s implanteerden bij 50 patiënten de gecoate knieprothese en bij 50 andere patiënten de standaard kunstknie. Er werd vastgesteld dat de beweeglijkheid van de knie bij alle 100 patiënten goed was na de operatie. Bovendien was de kans op complicaties, zoals zwellingen en pijn, bij iedereen even groot.

Risico’s

Van Hove stelt vast, dat de speciale coating geen invloed heeft op de uitkomst van de knie vervangende operatie. Vlak na de introductie van de nieuwe prothese bleken zelfs meer patiënten meer klachten te hebben. Volgens de arts brengt een nieuw design dan ook de nodige risico’s met zich mee.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.