Steunzolen bieden weinig verlichting bij knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 sep 2023

Krijgt u het advies om steunzolen te dragen bij knieartrose? Volgens Amerikaanse onderzoekers draagt dit niet bij aan het verminderen van de pijn bij het lopen. Goed om te weten, want zo’n orthopedisch hulpmiddel op maat kost al gauw een paar honderd euro.

Een van de mogelijkheden om klachten bij knieartrose te verminderen, is het dragen van een steunzool. Dit orthopedische hulpmiddel zou de druk op het binnenste deel van de knie verminderen tijdens het lopen. Echter, enige tijd geleden heeft een medische studie aangetoond dat inlegzolen weinig effect hebben op het verminderen van kniepijn als gevolg van artrose.

Goedkope exemplaren

Deze studie is uitgevoerd door de afdeling Reumatologie van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. De onderzoekers hebben twaalf klinische studies geëvalueerd en vonden geen significante verbetering van de pijn bij het gebruik van inlegzolen. In sommige gevallen werkt deze oplossing echter wel. De onderzoekers benadrukken dan ook dat deze patiënten hun inlegzolen niet moeten weggooien, maar gewoon moeten blijven dragen. Mensen met knieartrose die het toch eens willen proberen, wordt aangeraden eerst een paar goedkope exemplaren te testen voordat ze overstappen op duurdere en op maat gemaakte steunzolen, die al gauw een paar honderd euro kunnen kosten.

Wandelstok

Als alternatief voor steunzolen zijn er ook andere methoden om de stabiliteit en het comfort van het knie-gewricht te verbeteren, zoals het gebruik van een wandelstok of het dragen van flexibele schoenen met platte hakken. Deze kunnen mogelijk meer doen om de voortgang van knie-artrose te vertragen dan steunzolen. De bevindingen zijn in lijn met de nieuwe richtlijnen van de American Academy of Orthopaedic Surgeons – de Amerikaanse organisatie van orthopedische chirurgen – die ook aangeeft dat het niet zinvol is om steunzolen te dragen bij knie-artrose.

Meer weten over knieartrose?

Ga dan eens naar ons uitgebreide dossier over knieartrose. Daar leest u alles over oorzaak, symptomen en behandeling. Bovendien vindt u daar het laatste onderzoeknieuws, tips én veel oefeningen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.