Stijging valongelukken bij ouderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 jan 2016

In 2014 is het aantal valongelukken bij ouderen flink gestegen. Maar liefst 88.000 ouderen belandden na een val op de spoedeisende hulp. 40.000 moesten als gevolg van ernstig letsel worden opgenomen in het ziekenhuis en bijna 3000 ouderen overleden aan de gevolgen van een val.

810 miljoen euro zorgkosten

vallen ouderenDe sterke stijging van het aantal valongelukken bij ouderen wordt toegeschreven aan de vergrijzing van de bevolking. Zo’n val kan vaak verstrekkende gevolgen hebben, zoals verminderde mobiliteit of permanente invaliditeit. Dit leidt ook tot een aanzienlijke toename van de zorgkosten. Deze bedroegen in 2014 maar liefst 810 miljoen euro. In 2030 zullen deze kosten door valongelukken bij ouderen naar schatting zijn toegenomen tot 1,3 miljard euro.

Health Impact Bond

Een afname met 5 procent van deze valongelukken kan leiden tot een besparing van 40 miljoen euro per jaar. Daarom willen het kenniscentrum voor langdurige zorg – Vilans – en VeiligheidNL gaan investeren in preventie. Men onderzoekt de mogelijkheid voor het oprichten van een Health Impact Bond. Dit initiatief moet leiden tot een brede maatschappelijke aanpak om valongelukken bij ouderen te beperken.

Lees meer nieuws in ons nieuwsoverzicht

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties