Kom vaker uit die stoel en blijf langer zelfstandig wonen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 jul 2017

Ouderen die dagelijks vaker actief uit hun stoel opstaan, kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat schrijft Rob van Lummel van het VU Medisch Centrum in zijn proefschrift. Hij stelt dat lichamelijke vaardigheden en daadwerkelijke beweging helpen om zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven.

Langer onafhankelijk door meer mobiliteit

Veel ouderen vinden het lastig om op te staan uit hun stoel. Ze blijven daardoor te lang zitten en worden steeds minder actief. Kortere zitperiodes is de eerste stap naar meer beweging. Dit leidt tot meer mobiliteit en dus meer onafhankelijkheid. Van Lummel gebruikte kleine sensoren rond het middel van ouderen om het beweeggedrag te meten. Volgens hem kunnen hulpverleners met deze nieuwe bewegingstechnologie een beter inzicht krijgen in de activiteit van ouderen. Daardoor kan er tijdig een gericht beweegadvies worden gegeven.

Sensoren registreren bewegingen

De sensoren registreren de bewegingen van de romp en de duur daarvan in drie richtingen. Dit geeft meer informatie over eventuele evenwichtsproblemen, afname van de spierkracht en of ouderen nog uit een stoel kunnen opstaan. En als dit wel het geval is: hoe vaak dit dan gebeurt. Deze nieuwe methode geeft snel antwoord op al deze vragen. Zorgverleners kunnen vervolgens bewegingsadviezen geven om ervoor te zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 15   Gemiddelde:  4.6/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties