Suiker versnelt knieartrose bij mannen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 aug 2017

Mannen met knie-artrose: rustig aan met de frisdrank en koekjes, want suiker versnelt knieartrose bij mannen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat deze drankjes het afbraakproces van kraakbeen versnellen. Vrouwen hoeven hier geen rekening mee te houden. Een hoge suikerinname heeft bij hen geen nadelige invloed op de gewrichten.

Suiker versnelt knieartrose bij mannen

Kan een hoge suikerinname knieartrose verergeren? Dit is nog niet zo lang geleden uitgebreid onderzocht door een aantal Amerikaanse universiteiten. Wat bleek? Bij mannen die meer dan vijf frisdrankjes per dag dronken, was de progressie van knieartrose twee keer groter dan bij mannen die minder colaatjes dronken. Gek genoeg werd er bij vrouwen geen relatie gevonden tussen een hoge suikerinname en een toename van het slijtageproces.

Röntgenfoto’s

suiker versnelt knieartrose bij mannen
De studie was simpel van opzet. Er werden 2.149 mannen en vrouwen geselecteerd met slijtage van de knie. Vervolgens werden er röntgenfoto’s van het aangetaste gewricht gemaakt. De deelnemers kregen de opdracht om bij te houden hoe vaak ze suikerhoudende frisdrank dronken. De deelnemers diende jaarlijks terug te komen voor een nieuwe röntgenfoto.

Niet bij vrouwen

Het onderzoek duurde vier jaar, omdat slijtage van het kraakbeen vaak een langzaam proces is. Bij mannen die meer dan vijf frisdranken per dag dronken, was op de röntgenfoto’s een duidelijke verslechtering van het kniegewricht waar te nemen. De slijtage was twee keer zo groot dan bij mannen die minder frisdrank dronken. Vreemd genoeg heeft een hoge suikerinname geen invloed op het slijtageproces bij vrouwen.
.

Bron

De samenvatting van het (Engelstalige) bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 11   Gemiddelde:  4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties