Tai Chi net zo effectief bij knie-artrose als fysiotherapie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 jan 2016

Volgens de Amerikaanse reumatoloog Chenchen Wang is Tai Chi een effectieve alternatieve behandelingsmethode bij knie-artrose. Het heeft hetzelfde effect op de vermindering van de pijn en toename van de mobiliteit als fysiotherapie. Hij presenteerde onlangs zijn onderzoek op een nationaal congres van Amerikaanse reumatologen.

Stromende bewegingen

tai chi artrose knieTai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst voor ontspanning, gezondheid en zelfverdediging. De oefeningen bestaan uit rustige en stromende bewegingen om zo te leren het lichaam zo natuurlijk mogelijk te bewegen. Wang en zijn team selecteerden voor hun onderzoek 240 mannen en vrouwen met knie-artrose. De deelnemers werden geheel willekeurig in twee groepen verdeeld. De eerste groep van 106 volgde gedurende 12 weken in taal 24 Tai Chi lessen. De andere groep bezocht gedurende zes weken twee keer per week een fysiotherapeut, gevolgd een oefenprogramma dat ze zes weken lang thuis moesten uitvoeren.

WOMAC-score

Aan het begin van het onderzoek werd van alle deelnemers de WOMAC-score bepaald. Deze wordt vastgesteld op basis van gemoedstoestand, kwaliteit van leven, pijn en medicijngebruik. Na 12 weken was de WOMAC-score in de Tai Chi groep met 167 punten verbeterd. In de fysiotherapiegroep was dit 143 punten. Op basis van deze bevindingen is Wang van mening, dat Tai Chi beschouwd moet worden als een effectieve behandeling bij knie-artrose.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.