Tennissen met overgewicht sloopt de knieën

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 jan 2021

Bent u te zwaar? Dan kunt beter niet gaan tennissen of squashen. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken, dat racketsporten uw knieën slopen. Trainen met een hometrainer of fietsen en zwemmen zijn aanmerkelijk vriendelijker voor uw gewrichten.

Racketsporten – zoals tennis, squash en badminton – kunnen knie-artrose veroorzaken bij mensen met overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA). Lichamelijke activiteit biedt tal van voordelen bij mensen met overgewicht. Maar een verkeerd gekozen sport kan de kniegewrichten beschadigen, waardoor het gewricht sneller vervangen zal moeten worden.

Veranderingen kniegewricht

De effecten van verschillende soorten oefeningen op mensen met overgewicht zijn zelden bestudeerd met MRI. Dit is de meest gevoelige beeldvormingsmethode om structurele veranderingen in het kniegewricht te kunnen beoordelen. Voor deze nieuwe studie gebruikten de onderzoekers een krachtige MRI om de snelheid van degeneratie van het kniegewrichten te beoordelen. Aan dit onderzoek deden 415 patiënten met overgewicht mee. De gemiddelde leeftijd was 59 jaar. De deelnemers hielden gedetailleerde gegevens bij hun deelname aan zes verschillende sporten: balsporten, fietsen, hardlopen, hometrainer, racketsporten en zwemmen. Bij de start van het programma werd een MRI-scan uitgevoerd. Deze procedure werd gedurende vier jaar regelmatig herhaald.

Zijwaartse bewegingen

“In onze studie was de progressie van de slijtage van het kniegewricht consistent hoger bij zwaarlijvige patiënten die racketsporten beoefenden,” zegt professor Silvia Schirò van de University of California San Francisco. “We ontdekten ook dat een hometrainer de progressie van knie-artrose verminderde. Ook bij zwemmen en fietsen was de slijtage van het kniegewricht aanmerkelijk minder dan bij racketsporten.”
Ook vermoeden de wetenschapper waarom de kniegewrichten van racketsporters sneller slijten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de zijwaartse bewegingen die gepaard gaan met hoge snelheden. Daardoor worden er grote krachten uitgeoefend op de structuur van de knie. Dit wordt nog eens extra versterkt door overgewicht. Er ontstaat een verhoogde contactspanning op de meniscus. En schade aan de meniscus leidt uiteindelijk tot slijtage van het kraakbeen in de knie.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties