THC in medicinale cannabis bestrijdt pijn bij fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 jun 2019

Veel fibromyalgiepatiënten proberen de pijnklachten te bestrijden met het vrij verkrijgbare CBD-olie. Uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt, dat u daar beter geen geld aan kunt uitgeven. Het zorgt niet voor pijnstelling. Medicinale cannabis met een hoog gehalte aan THC zou mogelijk wel goed werken.


Een paar maanden geleden is het LUMC in Leiden een onderzoek gestart naar het effect van cannabis op fibromyalgie. De eerste resultaten zijn nu naar buiten gekomen. Medicinale cannabis met een hoog gehalte aan THC blijkt de pijn bij deze onbegrepen reumatische aandoening te verminderen. CBD heeft geen effect op de chronische pijn.

Nepmiddel

Uit het eerste onderzoek bij 20 fibromyalgiepatiënten is gebleken, dat de deelnemers de pijntesten beter konden verdragen. Daarbij werden drie varianten medicinale cannabis en een placebo getest. Twee middelen bevatten een hoog gehalte aan THC en de derde een hoog gehalte aan CBD. Dit laatste middel had hetzelfde effect als het nepmiddel. Er was dus geen sprake van pijnstilling.

Huisarts

Pijnstilling werd wel opgemerkt na het gebruik van de varianten met een hoog gehalte aan THC. Dat werd gemeten met een simpele druktest. Daarbij wordt op een bepaalde plek op de hand gedrukt. Het is bekend, dat fibromyalgiepatiënten weinig druk kunnen ervaren. Maar na het inademen van de medicinale cannabis met veel THC kon er aanmerkelijk meer druk worden ervaren. De universiteit start nu met een vervolgonderzoek naar het veilig thuisgebruik van medicinale cannabis. Fibromyalgiepatiënten die daar niet op willen wachten, kunnen het beste medicinale cannabis gebruiken. Dit is in druppelvorm verkrijgbaar en moet worden voorgeschreven door de huisarts.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.