Deze tips maken dagelijkse lichaamsverzorging gemakkelijker bij gewrichtspijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 sep 2023

Met artrose kan uw dagelijkse lichaamsverzorging soms een ingewikkeld ritueel zijn, zoals het knippen van uw nagels en het poetsen van uw tanden. Toch zijn er allerlei handige hulpmiddelen die uw dagelijkse routine kunnen vergemakkelijken. Een Amerikaanse handtherapeut geeft u in dit artikel de beste tips.

U wilt er graag altijd piekfijn uitzien, maar door pijnlijke en stijve gewrichten heeft u meer moeite om uw lichaam goed te verzorgen. ‘Als artrose je in de weg zit, kan het vasthouden van bijvoorbeeld een nagelknipper of een make-upborstel best een grote uitdaging zijn,’ zegt de Amerikaanse handtherapeute Jeanne Harper. In dit artikel geeft ze tips en beveelt ze hulpmiddelen aan die u helpen om met meer gemak en minder pijn uw lichaam te verzorgen.

Tandenpoetsen

Volgens Harper kan het gebruik van een elektrische tandenborstel diverse voordelen bieden bij artrose. Dit apparaat doet het grootste deel van het werk voor u door te trillen of te roteren. Dat betekent dat er minder hand- en polsbewegingen nodig zijn om de tanden effectief te reinigen. Bovendien hebben elektrische tandenborstels een dikkere en ergonomisch ontworpen handgreep, waardoor ze gemakkelijker vast te houden zijn dan een traditionele tandenborstel.

Scheren

Het gezicht of de benen scheren kan bij artrose een ingewikkelde klus zijn vanwege de beperkte handfunctie en pijn in de gewrichten. Overweeg het gebruik van een elektrisch scheerapparaat, omdat dit minder precisiebewegingen vereist dan een traditioneel scheermes. Wikkel schuimtape om het handvat om de grip te verbeteren. Voor het scheren van de benen kan een scheermes met een lang handvat helpen om het gemakkelijker te maken om alle plekken te bereiken zonder overmatig te buigen of te rekken. Scheergel of -schuim kan het glijden van het scheermes vergemakkelijken, waardoor er minder druk op de gewrichten wordt uitgeoefend. Als scheren te belastend wordt, kunt u andere ontharingsmethoden overwegen, zoals ontharingscrèmes, waxen of laserontharing.

Haarwassen

Veel artrosepatiënten hebben vanwege de pijn en stijfheid in de gewrichten moeite met het wassen van hun haren. Harper adviseert het plaatsen van handgrepen in de douche en het gebruik van antislipmatten om uitglijden te voorkomen en uzelf extra ondersteuning te geven tijdens het wassen. Overweeg een douchekop met een lange slang te gebruiken. Hiermee kunt u de straal direct op uw hoofd richten zonder dat u uw armen te hoog of in ongemakkelijke posities hoeft op te tillen. Gebruik een haarwasborstel met een lange steel om shampoo en conditioner gemakkelijker aan te brengen en om uw hoofdhuid te masseren zonder uw handen en polsen te belasten. Op dagen dat u niet de energie heeft om uw haar te wassen, kan droogshampoo helpen om uw haar op te frissen en overtollige olie te verwijderen. Overweeg om uw haar te wassen terwijl u op een douchestoel zit. Dit kan de belasting van uw gewrichten verminderen.

Nagels knippen

De Amerikaanse handtherapeute heeft tot slot ook nog enkele tips om het knippen van de nagels gemakkelijker en veiliger te maken als u artrose heeft. Gebruik nagelknippers met een verlengd of ergonomisch ontworpen handvat, aangezien deze vaak gemakkelijker vast te houden zijn. Er zijn nagelknippers met een zuignapbasis, waardoor u alleen op de bovenste hendel hoeft te drukken om te knippen. Dit kan de belasting op de vingers verminderen. Het is bovendien gemakkelijker om uw nagels te knippen als ze zacht zijn. Overweeg daarom uw handen en voeten enkele minuten in warm water te weken voor het knippen. Als het zelf knippen van uw nagels te moeilijk wordt, trakteer uzelf dan regelmatig op een professionele manicure of pedicure. Zij beschikken vaak over de benodigde hulpmiddelen en ervaring om uw nagels veilig en comfortabel te knippen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.