Helft Nederlanders vertoont uitstelgedrag bij fysieke klachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 jan 2018

Uit het landelijk onderzoek Fysiotherapie blijkt dat de helft van alle Nederlanders te lang doorloopt met fysieke klachten. Ze hopen dat gewrichtsklachten of andere lichamelijke ongemakken vanzelf weer overgaan. Bovendien is het voor veel mensen onduidelijk of fysiotherapie onder de basisverzekering valt en of er een verwijzing van de huisarts nodig is.

Uitstelgedrag fysieke klachten

Langer doorlopen

Voor dit landelijk onderzoek werden 1.067 Nederlanders ondervraagd. Maar liefst 34 procent wacht enkele weken tot een maand met een bezoek aan de fysiotherapeut. Meer dan 20 procent van de ondervraagden gaf aan langer met klachten door te blijven lopen. Men hoopt dat de klachten weer vanzelf over gaan of zien tegen de kosten van de fysiotherapeut op.

Directe toegang fysiotherapie

Uit het onderzoek kwam verder naar voren, dat er grote verwarring heerst over hoe je bij een fysiotherapeut terecht komt. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat er een verwijzing van de huisarts nodig is. Dit is niet correct. In ons land is er sprake van ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Een verwijzing van de huisarts is dus niet nodig. Wel is het zo, dat sommige zorgverzekeraars dit bij bepaalde chronische indicaties wel vragen. Dus altijd eerst de polisvoorwaarden controleren! Bij artrose in de knie of heup worden maximaal 12 behandelingen per jaar vanuit de basisverzekering vergoed.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 16    Gemiddelde: 4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties