Verhoogt veel bewegen de kans op artrose in de knie?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 jan 2022

Veel bewegen kan een risicofactor voor knie-artrose zijn. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford is dit onzin. Zij vonden geen relatie tussen fysieke activiteit en een verhoogd risico op slijtage van het kraakbeen.


Nee, zeggen onderzoekers in een analyse die is gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Arthritis & Rheumatology. Ze vonden geen verband tussen de hoeveelheid en duur van fysieke activiteit en het risico om knie-artrose te ontwikkelen.
De analyse omvatte zes wereldwijde onderzoeken met meer dan 5000 deelnemers met of zonder knie-artrose. Ze werden vijf tot twaalf jaar gevolgd.

Belangrijk bewijs

“Uit deze analyse blijkt dat de hoeveelheid fysieke activiteit en de tijd die eraan wordt besteed niet geassocieerd is met de ontwikkeling van artrose in de knie,” zegt professor Thomas Perry van de Universiteit van Oxford. “Dit is een belangrijk bewijs voor artsen bij het voorschrijven van fysieke activiteiten voor de gezondheid.”

Motion is lotion

Dus alle reden om regelmatig te blijven bewegen. Ook als u al last heeft van artrose. Deze aandoening is berucht vanwege de impact op de benen in het algemeen en de knieën en heupen in het bijzonder. Hoewel de eerste reactie van veel mensen misschien is om met gewrichtsklachten op de bank te blijven, is dat geen goed idee.
“Inactiviteit maakt de artrose van de knie alleen maar erger,” zegt dokter Kari Orlandi van de Cleveland Clinic. “Zodra je stopt met bewegen wordt het gewricht stijver en stijver. Dat noem ik: motion is lotion.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.