Daarom moet u veel drinken bij warm weer als u artrose heeft

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 jul 2023

Lopen de zomerse temperaturen flink op? Vul een fles met water en neem regelmatig een paar flinke slokken. Een tekort aan vocht in uw lichaam heeft namelijk een grote invloed op de gezondheid van uw gewrichten. In dit artikel leest u hoe uitdroging leidt tot meer pijn in uw gewrichten en slijtage van uw kraakbeen.


Het handhaven van een goede hydratatie is essentieel, vooral tijdens zomerse temperaturen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die last hebben van artrose, aangezien kraakbeen voor een groot deel uit water bestaat. Bij warm weer kan het lichaam meer vocht verliezen door zweten, wat kan leiden tot uitdroging. Voor mensen met artrose kan dit directe gevolgen hebben voor de gezondheid van hun gewrichten.

Verminderde smering van de gewrichten

Water speelt een cruciale rol bij de productie van synoviale vloeistof, een stroperige substantie die de gewrichten smeert en voedt. Bij onvoldoende hydratatie kan de productie van dit smeermiddel verminderen, wat leidt tot verhoogde wrijving, tijdens beweging. Dit kan het flexibele en beschermende weefsel van de gewrichten sneller doen slijten, wat resulteert in meer pijn, stijfheid en ontstekingen.

Verminderde voeding voor de gewrichten

Water speelt ook een essentiële rol bij de voeding van kraakbeen, omdat dit weefsel geen bloedvaten heeft om voedingsstoffen aan te leveren. Gewrichtsvloeistof – die grotendeels uit water bestaat – neemt deze taak op zich. Tijdens beweging wordt kraakbeen samengedrukt en ontspannen, wat helpt bij de opname van voedingsstoffen. Onvoldoende hydratatie resulteert in verminderde voeding van kraakbeen, waardoor slijtage toeneemt.

Verhoogd risico op hitte-gerelateerde gewrichtsontstekingen

Bij warm weer hebben mensen met artrose een verhoogd risico op ontstekingsreacties in de gewrichten. Hoge temperaturen kunnen ontstekingsreacties verergeren, wat de symptomen van artrose kan verergeren. Voldoende hydratatie helpt de lichaamstemperatuur te reguleren en vermindert het risico op hitte-gerelateerde ontstekingsreacties. Daarnaast bevordert het drinken van water de afvoer van afvalstoffen, waardoor ontstekingsprocessen in de gewrichten verminderd worden.

Aanbevolen hoeveelheid water

Het is daarom van cruciaal belang voor mensen met artrose – vooral tijdens warm weer – om voldoende gehydrateerd te blijven. Het wordt over het algemeen aanbevolen om gedurende de dag twee liter water te drinken. Bij zeer hoge temperaturen kan het nodig zijn om deze hoeveelheid te verhogen.

Onvoldoende water drinken kan verschillende negatieve effecten hebben op het lichaam, waaronder het kraakbeen in de gewrichten. Kraakbeen is een veerkrachtig weefsel dat als een schokdemper tussen de botten fungeert, waardoor ze soepel kunnen bewegen. Hier zijn enkele effecten van uitdroging op het kraakbeen:

Verminderde smering: Water is essentieel voor de productie van synoviale vloeistof, een stroperige vloeistof die de gewrichten smeert en voedt. Bij onvoldoende hydratatie kan de productie van synoviale vloeistof verminderen, wat kan leiden tot verminderde smering van het kraakbeen. Dit kan resulteren in stijfheid, pijn en verminderde bewegingsvrijheid in de gewrichten.

Verstoorde voedingsstoffenlevering: Het kraakbeen in de gewrichten heeft een beperkte bloedtoevoer, waardoor het afhankelijk is van de synoviale vloeistof om voedingsstoffen en zuurstof te krijgen. Bij uitdroging kan de bloedtoevoer naar de gewrichten verminderen, waardoor het kraakbeen niet voldoende voedingsstoffen ontvangt voor herstel en behoud van de structuur. Dit kan leiden tot verzwakt kraakbeen en mogelijk tot beschadiging op de lange termijn.

Toegenomen wrijving: Voldoende hydratatie helpt bij het behouden van de elasticiteit en flexibiliteit van het kraakbeen. Bij uitdroging kan het kraakbeen uitdrogen en zijn veerkracht verliezen. Dit kan leiden tot verhoogde wrijving tussen de gewrichtsoppervlakken, wat kan resulteren in slijtage van het kraakbeen en de ontwikkeling van gewrichtsaandoeningen zoals artrose.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken om de algemene gezondheid en de gezondheid van de gewrichten te behouden. Hoewel uitdroging een van de factoren kan zijn die bijdraagt aan kraakbeenproblemen, zijn er ook andere factoren zoals genetica, leeftijd, letsel en levensstijl die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van het kraakbeen. Raadpleeg altijd een medische professional voor een grondige evaluatie en advies als u specifieke zorgen heeft over uw gewrichtsgezondheid.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.