Veranderingen hersenstructuur en Restless Legs Syndroom

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 aug 2018

Het Restless Legs Syndroom (RLS) kan mogelijk veroorzaakt worden door veranderingen in dat deel van de hersenen, dat sensorische informatie verwerkt. Dat blijkt uit een onderzoek dat recent is gepubliceerd in het medisch tijdschrift American Academy of Neurology. RLS is een onaangename aandoening, die zich uit in een niet te onderdrukken aandrang om de benen in rust te bewegen. Vooral ’s nachts kan deze aandoening de nachtrust negatief beïnvloeden.

restless legs syndroom

Sensorisch systeem

Het onderzoek wijst in de richting van veranderingen in het sensorische systeem van de hersenen bij het ontstaan van deze aandoeningen. Dit gebied speelt in een rol in de verwerking van tast, pijn en temperatuur. Het wordt actief wanneer u iets aanraakt, een warm of koud voorwerp vastpakt of met een mes in uw vinger snijdt. Professor Byeong-Yeul Lee van de universiteit van Minnesota vermoedt dat RLS gekoppeld kan worden aan veranderingen in dit deel van de hersenen.

Hersenscan

Aan het onderzoek deden 28 mensen met een ernstige vorm van RLS mee. Ze hadden deze stoornis gemiddeld al 13 jaar. Daarnaast waren 51 mensen geselecteerd zonder deze aandoening. Van alle deelnemers werd een hersenscan gemaakt. Bij mensen met het rusteloze benen syndroom was de dikte van het hersenweefsel dat tast, pijn en temperatuur registreert, met gemiddeld 7,5 procent afgenomen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.