Verouderde cellen gekoppeld aan artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 sep 2016

De aanwezigheid van verouderde cellen in de gewrichten draagt bij aan de ontwikkeling van artrose bij muizen. Dat melden onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic in The Journal of Gerontology. Er waren al eerder aanwijzingen in deze richting, maar dit is de eerste keer dat er hard bewijs is geleverd.

Kniegewricht

verouderde-cellen-artroseDe onderzoekers denken dat middelen die selectief verouderde cellen doden (zgn. senolytische middelen) mogelijk artrose kunnen vertragen, helpen voorkomen of verlichten. De komende tijd wordt dit getest. Tijdens het huidige onderzoek werden kleine hoeveelheden verouderde cellen in het kniegewricht van muizen geïnjecteerd. Deze zijn afkomstig van het kraakbeen in de oren.

Belangrijke stap

Aan de hand van verschillende testen kon worden vastgesteld dat het injecteren van verouderde cellen pijn in de gewrichten, verminderde mobiliteit en schade aan het kraakbeen tot gevolg had. Precies de kenmerken van artrose. Het injecteren van gewone, niet-verouderde cellen had dit effect niet. De onderzoekers moeten nog veel werk verrichten om tot een bruikbaar middel te komen, maar zijn van mening dat ze al een belangrijke stap hebben gezet in de strijd tegen artrose.

Bron

De officiële samenvatting van dit onderzoek is hier te lezen >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.