Vijf kilo afvallen geeft 25 procent minder kans op knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 okt 2015

gewicht artroseVrouwen en mannen tussen de 50 en 60 jaar die vijf kilo afvallen, hebben 25 procent minder kans op artrose in de knie.
Dat blijkt uit een onderzoek van bewegingswetenschapper Jos Runhaar. Het was al eerder bekend dat overgewicht de kans op chronische gewrichtsaandoeningen drastisch vergroot.

Een relatief kleine vermindering van het lichaamsgewicht kan dus al bijdragen aan het voorkomen van artrose. Van de deelnemers aan dit onderzoek die 5 kilo afvielen, kreeg 15 procent artrose. In de groep die geen gewicht verloor was dat 20 procent. Runhaar hoopt dat artsen en fysiotherapeuten op basis van deze bevindingen hun patiënten motiveren om vooral iets aan hun (over)gewicht te gaan doen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.