Bijna 1,5 miljoen mensen met artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 dec 2019

Nederland telde in 2018 bijna 1,5 miljoen artrose-patiënten. Hoewel vrouwen verreweg in de meerderheid zijn, zijn mannen bezig met een inhaalslag. Door overgewicht zal het aantal gevallen van gewrichtsslijtage de komende jaren verder toenemen. De zorgkosten voor artrose bedroegen in 2015 maar liefst 1,3 miljard euro.


In 2018 telde Nederland maar liefst 1.467.200 mensen met artrose. Het gaat om 513.900 mannen en 953.000 vrouwen. De meeste patiënten – 693.400 – zijn gediagnosticeerd met knie-artrose. Dit is dan ook de meest voorkomende vorm van gewrichtsslijtage. In dit artikel nog meer interessante cijfers over artrose in Nederland.

Overgewicht

In 2017 overleden 51 mannen en 183 vrouwen aan artrose. Het gaat om patiënten op hoge leeftijd, waarbij artrose de onderliggende doodsoorzaak is. Meestal spelen complicaties na een gewrichtsvervangende operatie daarbij een rol. Verder blijkt uit cijfers, dat het aantal patiënten met artrose in de periode van 1990 tot 2015 is gestegen. Voor mannen is deze stijging met 55 procent, groter dan voor vrouwen. Bij hen nam het aantal artrose-gevallen met 40 procent toe. Deze toename wordt vooral toegeschreven aan overgewicht.

Zorgkosten

Op basis van deze ontwikkelingen wordt voorspeld, dat in de periode 2015 tot 2040 het aantal nieuwe gevallen van artrose met 41 procent zal stijgen. Het gaat om iets meer mannen (45 procent) dan vrouwen (40 procent). Artrose is een grote kostenpost voor ons land. In 2015 bedroegen deze maar liefst 1,3 miljard euro. Dit komt neer op 1,6 procent van de totale kosten van de gezondheidszorg in ons land. Maar liefst 70 procent van dit bedrag wordt besteed aan vrouwen met artrose.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties