Waarom reageren artrosepatiënten zo goed op een placebo?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 nov 2022

Minder last van artrose door het innemen van een suikerpil? Tijdens klinische testen met nieuwe medicijnen doet dit placebo-effect zich heel vaak voor. Dit stelt wetenschappers nog steeds voor grote raadsels. Chinese wetenschappers tillen nu een klein tipje van deze sluier op.

Het is een blijvend raadsel in de geneeskunde. Waarom ervaren patiënten met pijnlijke artroseklachten toch verlichting met suikerpillen? Een Chinese studie geeft nu meer prijs over dit placebo-effect in klinische onderzoeken naar orale geneesmiddelen.

Ernstigste symptomen

Wereldwijd worden medicijnen ontwikkeld die de pijn en stijfheid door artrose moeten verminderen. Deze geneesmiddelen worden eerst klinisch getest op grote groepen patiënten met deze degeneratieve gewrichtsaandoening. Daarbij worden de deelnemers in twee groepen verdeeld. Eén daarvan krijgt het medicijn, de andere groep een placebo of nepmiddel. Dat is meestal een suikerpil. Wetenschappers van de Shanghai University of Traditional Chinese Medicine hebben 130 van deze onderzoeken – met bijna 13.000 artrosepatiënten – uitgebreid geanalyseerd. Er werd opgemerkt dat het placebo-effect het sterkst is bij mensen met de meest ernstige symptomen. Niet alleen de pijn nam door het nepmiddel af. Ook de stijfheid werd minder, terwijl het bewegingsbereik van de gewrichten toenam.

Synthetische medicijnen

Een andere belangrijke bevinding was dat het placebo-effect groter is bij synthetische medicijnen dan bij natuurlijke middelen die planten- en kruidenextracten bevatten. De Chinese onderzoekers schrijven dit toe aan een psychologisch verwachtingspatroon. De deelnemers gaan ervan uit dat deze synthetische medicijnen werken, omdat ze al uitgebreid getest zijn.

Bronartikel

Het bronartikel kunt u online inzien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.