Duitse en Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen ultieme pijnstiller

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 sep 2016

Niet verslavend. Geen bijwerkingen. En net zo effectief als morfine. Dat zijn de eigenschappen van een nieuw molecuul dat door een team van Amerikaanse en Duitse artsen is ontwikkeld. Bij muizen werkt deze pijnstiller veelbelovend. Verder onderzoek moet uitwijzen of ‘molecuul PZM21’ ook geen bijwerkingen bij mensen laat zien.

Miljarden combinaties

pzm21-pijnstillerDe onderzoekers zijn tijdens deze studie helemaal van nul af begonnen. Zij maakten daarbij gebruik van de onlangs ontcijferde atomaire structuur van de morfine receptor in de hersenen. Met behulp van geavanceerde computertechnieken werden vele miljarden chemische combinaties onderzocht. Eén van deze combinaties zorgde voor veelbelovende resultaten bij muizen. Wetenschappers hebben inmiddels enthousiast gereageerd op de ontdekking van dit nieuwe PZM21 molecuul.

Vervolgonderzoek

Tijdens laboratoriumproeven bij muizen werd vastgesteld dat deze nieuwe pijnstiller niet verslavend was én geen bijwerkingen liet zien. Dit is precies de pijnstiller waar al tientallen jaren naarstig naar wordt gezocht. Vervolgonderzoeken moeten uitwijzen of dit molecuul ook hetzelfde effect op mensen heeft.

Bron

Dit opzienbarende onderzoek is gepubliceerd in Nature. De samenvatting is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.