Yoga helpt tegen overgewicht bij gewrichtsklachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 jun 2020

Overgewicht kan de klachten bij artrose en reumatoïde artritis verergeren. De oplossing lijkt voor de hand te liggen: meer bewegen en gezond eten. Overgewicht gaat echter niet alleen over het fysieke deel. Ook mentale balans ligt aan de basis van een gezonde leefstijl met een goed gewicht. Stress staat er bijvoorbeeld om bekend zeer negatief bij te dragen als het op overgewicht aankomt. Er zijn mensen die meer gaan eten door stress, maar ook door tijdgebrek kiezen mensen eerder voor een snelle hap en minder sporten.
De reden dat yoga met succes kan worden ingezet tegen overgewicht, is omdat het zowel op het fysieke als het mentale vlak een kentering in leefstijl teweeg kan brengen. Met een veelheid aan verschillende stijlen kan ervoor worden gekozen de nadruk meer op beweging te leggen, maar ook op bijvoorbeeld meditatie. Heb je orde in de bol, dan volgt het lichaam vanzelf.

Wanneer spreek je van overgewicht?

Te veel vetweefsel in het lichaam betekent dat je een vetreserve hebt aangemaakt. Dit wordt veroorzaakt doordat je meer calorieën op een dag inneemt dan dat je verbrandt. Met name suiker en alcohol staan erom bekend dikmakers te zijn. In het lichaam worden deze stoffen omgezet in energie. Gebruik je deze energie niet? Dan wordt het in vetweefsel omgezet en verspreid over het lichaam opgeslagen. De oorzaak van het aanmaken van overtollige vetreserves kan verschillend zijn. Zo zijn er mensen met een stofwisselingsziekte die uit zichzelf niet veel kunnen doen aan overmatige vetopslag. Vaak liggen de oorzaken echter binnen de cirkel van invloed.

Oorzaken waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen

Meerdere factoren kunnen (in combinatie met elkaar) overgewicht in de hand werken. Dit kunnen zowel biologische, psychologische als sociale factoren zijn. De factoren die binnen de cirkel van invloed liggen, kunnen eigenlijk niet los van elkaar gezien worden. Met andere woorden: het lichamelijke is altijd aan het geestelijke verbonden. Zo is er een verband gelegd door wetenschappers tussen chronische stress en overgewicht. Stress heeft invloed op de hormoonspiegel, waardoor ook de opnamecapaciteit van de vetcellen wordt vergroot. Je kunt wel nagaan hoe funest stress dus kan zijn voor het lichaam. En het is niet alleen stress maar ook andere keuzes die ons op een bepaalde manier onder druk zetten waardoor we geneigd zijn een ongezondere leefstijl erop na te houden.

Mentaal met jezelf aan de slag

Of we nu tijdelijk druk zijn of langdurig stress ervaren, mentale moeilijkheden leiden vaak tot lichamelijke problemen waarvan overgewicht er een kan zijn. Bewust worden van je mentale welgesteldheid is de eerste stap. Hoe voel jij je nu? Steek je goed in je vel? Heb je wel genoeg tijd voor jezelf?
Met de drukte van alledag kan het moeilijk zijn de zaken op een rijtje te krijgen in je hoofd. Daarom kan een mediterende vorm van yoga je helpen, zoals Yoga Nidra. Je voert deze vorm liggend op de grond uit waarbij de focus ligt op totale ontspanning. Wat belangrijk daarbij is? Ervoor zorgen dat je in opperste concentratie kunt zijn. Goede yogaspullen zijn daarin essentieel. Door op een kwalitatieve yogamat plaats te nemen, zal je zo min mogelijk je lichaam voelen en kun je volop focussen op de ademhaling en je staat van bewustzijn. Yoga Nidra is een effectieve vorm van yoga die kan helpen als je lijdt aan mentale klachten, vermoeidheid, stress of zelfs aan een burn-out. Bij de kern je overgewicht aanpakken, begint bij jezelf mentaal op de rit krijgen.

Lichamelijk intensievere yogavormen tegen overgewicht

Als je op zoek bent naar meer beweging, dan is het raadzaam met een rustige stijl te beginnen zoals Yin Yoga. Dit is een milde stijl die geschikt is voor mensen met gewrichtsklachten, waarbij je het lichaam voorbereidt om soepeler te worden. Dit is essentieel als je een tijdje niet hebt bewogen of als je last hebt van veel overgewicht. Het is namelijk belangrijk dat je niet te fanatiek van start gaat om blessures te voorkomen. Hulpmiddelen als een yogablok of een yogariem kunnen je daarbij extra ondersteunen tijdens bepaalde poses. Door gecontroleerd de spieren en gewrichten flexibeler te maken, zal je minder snel een blessure oplopen. Je kunt later altijd nog voor een bewegelijkere stijl kiezen als je hieraan toe bent. Bovendien legt Yin Yoga ook de nadruk op mentaal aan jezelf werken. Je voelt je energieker waardoor je de kracht hebt om een gezonde leefstijl op te pakken en vast te houden. Dat is immers de sleutel tot permanent gezond op gewicht blijven, zodat je gewrichten minder zwaar belast worden.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties