Ziekenhuis Gelderse Vallei stimuleert bewegen bij oudere patiënten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 jul 2017

Wie één week in het ziekenhuis ligt, kan al een paar kilo spiermassa verliezen. Vooral bij ouderen kan dit leiden tot een verminderde conditie, onnodig functieverlies, complicaties en zelfs verlies van zelfstandigheid. Daarom is het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gestart met het project BEZIG. Het doel is om oudere patiënten te stimuleren om meer te gaan bewegen.

Uniek project

BEZIG als onderdeel van de dagelijkse ziekenhuiszorg is een voor Nederland uniek project. Daarbij werken fysiotherapeuten, geriaters en verpleegkundigen samen om oudere patiënten meer te laten bewegen. Patiënten krijgen een activiteitenmeter om de enkel die alle bewegingen – ook de langzame – nauwkeurig registreert. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar het online patiëntendossier. Op basis daarvan wordt een individueel beweegadvies afgegeven.

Wandelen

Daarnaast worden boven de bedden mobiliteitsschema’s opgehangen. Deze geven aan of een patiënt alleen in de kamer, op de afdeling of zelfs door het hele ziekenhuis mag lopen. Bovendien staat op dit schema vermeld of dit zelfstandig kan of met ondersteuning. Vaak weten patiënten niet of ze wel of niet mogen wandelen. Aan de hand van dit schema kunnen ook bezoekers controleren of ze met de patiënt een stukje door het ziekenhuis mogen lopen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 14   Gemiddelde:  4.4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties