Ziekenhuisopname voor heupprothese niet meer nodig?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 jul 2016

heupprothese revalidatieHeeft u artrose in de heup, maar bent u verder gezond? Dan kan het plaatsen van een heupprothese voortaan ook poliklinisch. Dat stelt orthopedisch chirurg Yvon den Hartog van het Erasmus MC. Tot nu toe moeten patiënten die deze ingreep ondergaan nog een paar dagen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Goede voorlichting

In eerste instantie onderzocht Den Hartog hoe de zorg rond deze ingreep zo goed mogelijk geregeld kon worden. Bijvoorbeeld door voor de operatie al te oefenen met het lopen op krukken. Daarnaast werd gelet op goede voorlichting, pijnbestrijding en het snel na de operatie gebruiken van een maaltijd. Ook het aanbrengen van wonddrains, urinekatheters en drukverbanden werd indien mogelijk zoveel mogelijk beperkt. Voorts onderzocht ze het effect van een snelle revalidatie na de operatie.

Pilot

De ligduur na een heupoperatie werd door al deze factoren zo verkort, dat Den Hartog bedacht dat dit ook in dagbehandeling zou kunnen. Samen met orthopedisch chirurg Stephan Vehmeijer startte ze in 2014 een pilot met een poliklinische heupvervanging. De patiënten werden enkele maanden tijdens de revalidatieperiode gevolgd. Ze revalideerden even snel als patiënten die na de operatie enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen waren geweest.

Bron

Zie het nieuwsbericht op de website van het Erasmus MC.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6   Gemiddelde:  3.7/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties