Zorgverzekeraars brengen doelmatigheid zorgaanbod in gevaar

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 jan 2017

Zorgverzekeraars gaan steeds vaker op de stoel van de zorgverlener zitten. Daardoor krijgen patiënten niet altijd de beste zorg. Behandelingen worden onder druk ingekort en patiënten krijgen alternatieve medicijnen, die vaak minder geschikt zijn voor de behandeling van de aandoening. Niet voor niets slaan de vereniging Verzekeringen en Advies voor de Zorgprofessional en de Consumentenbond alarm over de beperkende voorwaarden die zorgverzekeraars de zorgverlener opleggen.

Geheimhoudingsplicht

Artsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere (para)medici moeten zich strikt aan deze beperkende voorwaarden houden. Anders legt de zorgverzekeraar een boete op of verscheurt deze het complete contract. Bovendien geven twee op de drie zorgverleners aan dat er een geheimhoudingsplicht in hun contract met de zorgverzekeraar staat. Dit zorgt voor onduidelijkheid. Patiënten kunnen een aanvullende zorgverzekering afsluiten met bijvoorbeeld 30 fysiotherapiebehandelingen extra. Echter door de beperkende afspraken in het contract kan er slechts de helft van de behandelingen gegeven worden.

Onacceptabel

De Consumentenbond en de VvAA noemen deze ontwikkelingen onacceptabel. “De patiënt moet de zorg krijgen waarvoor hij betaald heeft. Nu dreigt de zorgverzekeraar via contractvoorwaarden op de stoel van de zorgverlener te gaan zitten. Daarmee ontlopen zij hun maatschappelijk verantwoordelijkheid en brengen ze de doelmatigheid van de zorg in gevaar.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.