Zwemmen verlicht pijn bij fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 sep 2016

Zwemmen is net zo effectief bij fibromyalgie als wandelen. Het verlicht de pijn en verbetert de kwaliteit van leven van patiënten, zo blijkt uit een studie van de Federale Universiteit van São Paulo. Eerdere studies hebben al uitgewezen dat bewegen een essentieel onderdeel is van de behandeling van deze aandoening.

Stromend water

zwemmen-fibromyalgieFibromyalgie is een vorm van reuma die actief is in de spieren en in het bindweefsel. Dit gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid, die over het hele lichaam verspreid is. Daarnaast kunnen slapeloosheid, vermoeidheid, geheugenproblemen en stemmingswisselingen optreden. In 2003 stelden onderzoekers vast dat wandelen niet alleen de pijn, maar ook de emotionele gesteldheid van fibromyalgie-patiënten kon verbeteren. In 2006 werd in een studie aangetoond dat stromend water ook een goede therapie is bij deze ziekte. Het effect van zwemmen was tot nu toe nog niet wetenschappelijk beoordeeld.

Zwemmen en wandelen

Aan de Braziliaanse studie namen 75 vrouwen tussen de 18 en 60 jaar met fibromyalgie deel. Zij werden geheel willekeurig in twee groepen verdeeld. De eerste groep van 39 vrouwen ging zwemmen en de overige deelnemers gingen wandelen in de openlucht. Dit vond plaats in sessies van 50 minuten die drie keer per week plaatsvonden. De studie duurde in totaal 12 weken.

Significant verbeterd

Aan de hand van een visuele schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (ondraaglijke pijn) moesten de deelnemers voor en na de studie de pijnintensiteit aanwijzen. Deze daalde gemiddeld van 6,2 naar 3,6 in de wandelgroep en van 6,4 naar 3,1 in de zwemgroep. Aan de hand van een vragenlijst werd de kwaliteit van leven beoordeeld. Die was in beide groepen significant verbeterd.
Er was geen significant verschil tussen de zwemgroep en de wandelgroep. Zowel zwemmen als wandelen is dus een goed idee voor mensen die klachten ervaren bij fibromyalgie.

Bron

Een samenvatting van het originele onderzoek is online te bekijken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.