Acupressuur vermindert lage rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 sep 2019

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie, lijkt acupressuur te helpen bij chronische pijn in de onderrug. Bij deze traditionele geneeskunst worden geen naalden gebruik – zoals bij acupunctuur – maar druk uitgeoefend met de vingers. Bij de deelnemers aan dit onderzoek nam de pijn binnen zes weken af.


Uit een recent onderzoek van het Michigan Medisch Centrum in de Verenigde Staten is gebleken, dat acupressuur chronische pijnsymptomen in de onderrug kan verminderen. Deze traditionele Chinese geneeskunst is vergelijkbaar met acupunctuur. Alleen worden er geen naalden gebruikt, maar wordt met de vingers druk uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam.

Effect onderzocht

Onderzoekster Susan Murphy – hoofddocent Fysische Geneeskunde en Revalidatie – zegt dat acupressuur al eerder is bestudeerd bij artrose. Deze behandeling bleek bij deze gewrichtsaandoening nuttig te zijn. Zij is de eerste die nu het effect heeft onderzocht van acupressuur op lage rugpijn. Daarvoor selecteerde ze 67 patiënten met chronische pijnklachten in de onderrug. De deelnemers werden in twee groepen onderverdeeld. De eerste werd gevraagd om door te gaan met de huidige behandeling. De tweede groep werd getraind om acupressuur op bepaalde punten van het lichaam zelf toe te passen. Gedurende zes weken moesten de deelnemers dagelijks tussen de 27 en 30 minuten deze behandeling uitvoeren.

Eenvoudig zelf

In vergelijking met de groep die de gebruikelijke zorg bleef ontvangen, ondervonden de deelnemers uit de acupressuurgroep na zes weken minder pijn.
Murphy:

“Chronische pijn is moeilijk te behandelen. Meestal worden er medicijnen voorgeschreven die bijwerkingen hebben. In mijn studie wordt het belang van belang van een niet-farmacologische behandeling benadrukt. Bovendien kunnen mensen met chronische pijnklachten in de onderrug deze techniek eenvoudig zelf uitvoeren. Hoewel er meer studies nodig zijn, lijkt acupressuur een nuttige strategie voor pijnbestrijding te zijn. En bovendien nog goedkoop ook.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties