Oudere Zuid-Afrikanen gebruiken gratis condooms tegen gewrichtspijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 apr 2023

Helpt het wrijven met condooms over de gewrichten tegen de pijn? Oudere Zuid-Afrikanen zijn daarvan overtuigd en doen er dan ook alles aan om gratis condooms te bemachtigen. De overheid doet nu een klemmend beroep op het publiek om daar mee te stoppen. Toch zijn er senioren die beweren dat het glijmiddel wel degelijk de gewrichtspijn helpt te verminderen…

De Zuid-Afrikaanse Minister van Volksgezondheid roept oudere landgenoten op te stoppen met het wrijven van condooms over pijnlijke gewrichten.
“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het glijmiddel van condooms gewrichtsklachten kan verminderen,” zegt Aaron Motsoaledi. “Daarom doen we een beroep op het publiek om condooms niet te gebruiken om een andere reden dan waarvoor ze bedoeld zijn.”

Glijmiddel

In Zuid-Afrika worden elk jaar miljoenen gratis condooms door de overheid en liefdadigheidsinstellingen uitgedeeld om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen te stoppen. Deze voorbehoedsmiddelen vinden vooral gretig aftrek onder de oudere bewoners van het land. Ze geloven dat het glijmiddel de pijnklachten van artrose en reumatoïde artritis kan verlichten.

Schoenen poetsen

Toch zijn er mensen die beweren echt baat te hebben bij dit oneigenlijk gebruik van condooms. Zo vertelt een grootmoeder uit Kaapstad tegen een journalist van de Sunday Times dat ze al drie jaar lang met condooms over haar gewrichten wrijft. “Het is geen remedie tegen reumatische klachten, maar het verzacht wel de pijn.”
De krant meldt dat de gratis condooms ook worden gebruikt om cd’s schoon te maken, schoenen te poetsen en zelfs om water mee te nemen tijdens het wandelen….

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.