Kan dit anti-verslavingsmedicijn chronische gewrichtspijn verminderen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 dec 2022

Een goedkoop medicijn dat misbruik van alcohol en drugs tegengaat, blijkt in een lage dosering effectief te zijn tegen chronische pijn. Deze bevinding werd in november 2022 gepresenteerd op een congres over pijnbestrijding in Florida. Er is echter meer onderzoek nodig voordat dit medicijn kan worden ingezet voor de behandeling van o.a. gewrichtsklachten.

Een lage dosering naltrexon krijgt steeds meer erkenning in de medische wereld als pijnstiller bij chronische pijn, zoals fibromyalgie, reumatoïde artritis en artrose. Dit is een goedkoop medicijn dat de behoefte aan alcohol en heroïne vermindert. Onderzoekers van de Universiteit van Kansas hebben sterke aanwijzingen gevonden dat naltrexon de klachten bij patiënten met chronische ontstekingspijn doet afnemen.

Alcohol en drugs

De Amerikanen bestudeerden 47 onderzoeken naar het gebruik van naltrexon.
“De resultaten zien er veelbelovend uit. Er is echter meer onderzoek nodig voordat er een aanbeveling kan worden gedaan,” aldus hoofdonderzoeker Adam Rupp. Hij presenteerde half november 2022 zijn bevindingen op een jaarlijks congres over pijngeneeskunde in Florida.
Naltrexon is alleen door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd als behandeling van alcohol- en drugsmisbruik. Dit medicijn mag dus niet voor andere doeleinden worden ingezet. In een dosis van 50 mg blokkeert naltrexon receptoren in de hersenen, waardoor de wens naar alcohol of om drugs te gebruiken afneemt. Er is ontdekt dat in een kleinere dosering, van 5 mg of minder, patiënten met fibromyalgie en chronische gewrichtsontstekingen minder pijn ondervinden.

Natuurlijke pijnstiller

Hoe naltrexon invloed op chronische pijn heeft, is nog niet helemaal duidelijk. Rupp vermoedt dat dit medicijn het immuunsysteem moduleert, ontstekingen vermindert en de aanmaak van endorfine stimuleert. Dit hormoon werkt als een natuurlijke pijnstiller in het lichaam. In een uitgebreid literatuuronderzoek ontdekten Adam Rupp en zijn collega’s dat door naltrexon de slaap, stemming, vermoeidheid en chronische pijn verbeterde bij patiënten met fibromyalgie, Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), diabetes neuropathie, ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en lage rugpijn. De bijwerkingen van naltrexon zijn minimaal: hoofdpijn, misselijkheid en diarree. Deze verschijnselen gaan meestal over als het gebruik van dit medicijn wordt doorgezet.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.