Antibiotische gel tegen ziekte van Lyme

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 jan 2017

Een antibiotische gel zou kort na een tekenbeet de ziekte van Lyme kunnen helpen voorkomen. Deze gel bevat azithromycine. Dit is een stof met antibacteriële eigenschappen (antibioticum). Er is een grote internationale studie naar gedaan, waarin de Medische Universiteit van Wenen een belangrijke rol speelde.

Binnen 72 uur

In eerste instantie waren de verwachtingen hoog: in preklinische studies werden alle Borrelia burgdorferi-bacteriën effectief gedood door de gel. Tijdens de eerste klinische studie met mensen werden 995 deelnemers binnen 72 uur na het oplopen van een tekenbeet met deze gel behandeld. Ze moesten minimaal tweemaal daags, drie dagen achter elkaar de gel gebruiken. 505 deelnemers kregen de antibiotische gel, en 490 deelnemers kregen een placebo-gel. Wat bleek? In beide groepen kwam de ziekte van Lyme uiteindelijk even vaak voor.

Effect op erythema migrans

Hoewel de gel dus geen significante vermindering van het risico op het krijgen van de ziekte van Lyme had, werd wel ontdekt dat er een verminderend effect was op de erythema migrans, de kenmerkende rode kring om de tekenbeet heen. Mogelijk kan de gel uiteindelijk daarvoor nog ingezet worden. Een voordeel van deze gel is wel dat er geen bijwerkingen optreden. Het kan dus ook door kinderen gebruikt worden. Daarnaast is de behandeling met deze gel zeer eenvoudig. Gedurende drie dagen moet dit middel om de 12 uur op de plek van de tekenbeet worden aangebracht.

Bron

In eerste instantie gebruikten wij deze bron voor dit artikel. Bij uitvoeriger onderzoek naar de eigenlijke publicatie, bleek de gel helemaal niet zo goed te werken als door onze eerste bron werd beweerd. Onze excuses voor de eventuele verwarring. Een link naar de formele samenvatting van het ‘echte’ onderzoeksartikel kunt u hier vinden.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.