Bacteriën in yoghurt kunnen symptomen Lupus bij vrouwen verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 nov 2017

Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Virginia hebben een verklaring gevonden waarom bacteriën in yoghurt de symptomen van Lupus kunnen verminderen. Dit is een reumatische aandoening die de huid, interne organen en de gewrichten aantast. Hoofdonderzoeker Xin Luo legde al eens eerder een link tussen een gebrek aan Lactobacillus en auto-immuunziekten, zoals Lupus.

Bacteriën in yoghurt kunnen symptomen Lupus bij vrouwen verminderen

Positieve invloed

Lactobacillen zijn goedaardige darmbacteriën die melkzuur produceren. Ze komen vooral voor in yoghurt en andere zuivelproducten. Xin Luo ontdekte in de darmen van muizen met Lupus een gebrek aan deze bacteriën.

“Toevoeging van Lactobacillen aan het dieet van deze muizen had alleen een positieve invloed op vrouwelijke muizen. Wij vermoeden dat het mannelijk geslachtshormoon testosteron het effect van deze gezonde bacteriën onderdrukt,”

zegt Luo.

Probiotische supplementen

Het onderzoek was beperkt tot muizen met Lupus en nierontsteking. Er moet nu bepaald worden of Lactobacillen hetzelfde effect op mensen heeft. Luo benadrukt, dat yoghurt en probiotische supplementen als veilig beschouwd kunnen worden.

“Als een Lupuspatiënt vrouwelijk is en ook een nierontsteking heeft, kan het geen kwaad om de hoeveelheid Lactobacillen in de darmen verhogen met yoghurt of een andere probiotische aanvulling.”

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 12    Gemiddelde: 4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties