“Behandeling reumatoïde artritis verbeterd: maar we moeten nu niet gaan stilzitten”

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 nov 2018

Effectievere medicijnen. Vroege herkenning. De behandeling van reumatoïde artritis is de laatste jaren sterk verbeterd. Maar volgens onderzoeker Sytske Anne Bergstra zijn we er nog niet. Het is nu tijd om uit te zoeken wat precies werkt voor wie.

reumatoïde artritis behandeling

Proefschrift

Dat schrijft onderzoeker Sytske Anne Bergstra in haar proefschrift, waarop ze begin september 2018 promoveerde. Door nieuwe medicijnen en vroege herkenning van reumatoïde artritis is de behandeling van deze chronische gewrichtsziekte verbeterd. Het is echter nog onbekend wat de beste aanpak is voor welke patiënt. Daarom is het nu tijd om dit uit te zoeken.

Dezelfde behandeling

Op dit moment krijgt elke patiënt min of meer dezelfde behandeling.

“Daarom is het gevaar van onder- of overbehandeling serieus aanwezig,”

zegt Bergstra.

“Onderbehandeling van de ziekte kan extra schade aan de gewrichten veroorzaken. En bij overbehandeling kunnen de bijwerkingen door intensieve medicatie voor problemen zorgen.”

Uit analyse van een grote internationale database blijkt, dat een combinatie van medicijnen met een hoge dosering van methotrexaat niet altijd de beste aanpak is. Het starten van een combinatie met een lage dosis methotrexaat is volgens haar even effectief.

Minder effectief

Bergstra ontdekte ook een opmerkelijk verschil in de behandeling tussen mannen en vrouwen met reumatoïde artritis. Vrouwen krijgen vaker een medicijn voorgeschreven dat bekend staat als minder effectief.

“Een verklaring – zoals een kinderwens of hormonale effecten – heb ik niet kunnen vinden. Het blijft voor mij dus een groot vraagteken waar deze verschillen vandaan komen.”

Bron

Het proefschrift van Sytske Anne Bergstra is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6    Gemiddelde: 2.2/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties