Bier vermindert kans op artritis bij vrouwen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 apr 2016

Vrouwen die wekelijks een paar biertjes drinken, hebben minder kans om reumatoïde artritis te ontwikkelen. Dit is de conclusie van een onderzoek dat door Harvard Medical School is uitgevoerd.

21 procent minder risico

bier reumaHet onderzoeksteam hield de drinkgewoonten bij van 237.000 vrouwen. Om de twee jaar beantwoordden de deelnemers vragen over hun leefstijl en gezondheid. En om de vier jaar werd naar hun eet- en drinkgewoonten gevraagd. Het matig gebruik van alcohol over een langere periode bleek het risico op reumatoïde artritis te verminderen. En niet zo weinig ook: met maar liefst 21 procent. Twee biertjes per week gaf zelfs een nog hogere score: 31 procent.

Oestrogeen

Het is nog volstrekt onduidelijk waarom bier bij vrouwen helpt om artritis te voorkomen. Men vermoedt dat bier de oestrogeenspiegel in het bloed verhoogt. Dit vrouwelijke hormoon heeft een beschermende werking op reumatoïde artritis.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties