Bindweefselcellen spelen rol bij artrose en reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 jul 2019

Baanbrekend onderzoek door Engelse wetenschappers. Fibroblasten in het bindweefsel rond de spieren, botten en gewrichten lijken een rol te spelen bij artrose en reumatoïde artritis. Er wordt nu gezocht naar gerichte therapieën om het gedrag van deze bindweefselcellen te veranderen.


Baanbrekend onderzoek door Engelse wetenschappers brengen het ontwikkelen van gerichte therapieën bij reumatische aandoeningen een stap dichterbij. Een onderzoeksteam van de universiteiten van Oxford en Birmingham heeft aangetoond, dat fibroblasten mogelijk een rol spelen bij artrose en reumatoïde artritis. Fibroblasten zijn bij dieren de meest voorkomende cellen van het bindweefsel rond de spieren, botten en gewrichten.

Fibroblasten

De onderzoekers ontdekten, dat er meerdere soorten fibroblasten zijn, die in verschillende lagen in het gewricht georganiseerd zijn.

“Als we fibroblasten vergelijken met aarde, dan heeft dit onderzoek voor het eerst aangetoond dat niet alle grond hetzelfde is. Net als de bovengrond en ondergrond van uw tuin verschillend zijn, is dat ook het geval met de fibroblasten in de gewrichten,”

zegt professor Chris Buckley.

“En elke laag lijkt te kunnen worden geassocieerd met een andere reumatische aandoening. Bij artrose gaat het mis bij de fibroblasten in de bovenste laag. Als de ondergrond niet goed is, dan kan er reumatoïde artritis ontstaan.”

Onkruidverdelger

Volgens Buckley werken de huidige therapieën als onkruidverdelger. Ze doden weliswaar het onkruid, maar als je stopt met de behandeling komt het weer terug.

“Verder onderzoek moet het mogelijk maken om in de toekomst de bovenste of onderste laag te veranderen. Gerichte therapieën kunnen het gedrag van fibroblasten veranderen, zodat ontstekingen en weefselbeschadiging verminderd kunnen worden,”

aldus de professor.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.