Biologische klok spil in toekomstige behandeling artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 jan 2016

Artrose ontstaat doordat de biologische klok die de reparatie van kraakbeencellen regelt, minder goed gaat functioneren. Dat is de conclusie van Dr. Qing Juni Meng, die als bioloog verbonden is aan de Universiteit van Manchester. Hij heeft er alle vertrouwen in, dat zijn bevindingen in de toekomst kunnen leiden tot nieuwe behandelingsmethoden voor deze tot nu nog onbehandelbare aandoening.

Microscopisch beeld van kraakbeen. De donker aangekleurde vlekken zijn de kraakbeencellen.

Microscopisch beeld van kraakbeen. De donker aangekleurde vlekken zijn de kraakbeencellen.

Minder reparatie

Biologische klokken zijn cel-modules die zich overal in het lichaam bevinden. Dr. Meng ontdekte, dat ook kraakbeen over zo’n eigen biologische klok beschikt. Deze regelt de reparatie van kraakbeencellen tijdens rust of wanneer ze versleten zijn door activiteit. Met zijn onderzoek toonde hij aan, dat bij het ouder worden deze biologische klokken in het kraakbeen minder goed gaan functioneren. Doordat vervolgens de reparatie-functie niet goed wordt uitgevoerd, gaat het kraakbeen slijten. Dit leidt tot artrose.

BMAL1

Dr. Meng en zijn team onderzochten drie soorten menselijk kraakbeen. Het ging om gezond kraakbeen, licht aangetast kraakbeen door artrose, of kraakbeen dat zwaar getroffen was door deze aandoening. Hoe ernstiger de slijtage, hoe minder BMAL1 er in het kraakbeen aanwezig was. Dit is een eiwit dat de biologische klok reguleert in dit elastische weefsel. De studie van dr. Meng toont de belangrijke rol aan, die de biologische klok speelt in het behoud van gezonde gewrichten. Dit kan nieuwe wegen openen om artrose te leren begrijpen en om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties