Biomarker voor artrose zou 300 miljoen mensen kunnen helpen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 dec 2020

Australische onderzoekers zijn een stap dichterbij om beginnende artrose op te sporen. Zij troffen in beschadigd weefsel specifieke suikers aan, die niet werden gevonden in gezond kraakbeen. Deze ontdekking moet het straks mogelijk maken om met nieuwe medicatie en behandelingen de afbraak van kraakbeen te vertragen.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië zijn een stap dichter bij het vinden van een nieuwe biomarker voor artrose. Deze pijnlijke aandoening – waarbij het kraakbeen van de gewrichten slijt en uiteindelijk helemaal verdwijnt – treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. In Nederland hebben ongeveer anderhalf miljoen mensen last van artrose.

Kraakbeenschade

Een biomarker is een meetbare indicator die verwijst naar een biologische conditie. Met behulp van zeer geavanceerde beeldvorming-technieken kunnen deze ‘voorspellers’ worden opgespoord die veranderingen op moleculair niveau bij beginnende artrose onthullen. Deze bevindingen helpen een van de grootste uitdagingen van artrose-onderzoek te overwinnen: ontdekken waarom kraakbeen met verschillende snelheden in het lichaam wordt afgebroken.

Gezond weefsel

De Universiteit in Australië heeft met behulp van massaspectrometrie-beeldvorming (MSI) complexe suikers op door artrose aangetast kraakbeen in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat verschillende suikers wel in beschadigd en niet in gezond weefsel worden aangetroffen. Deze suikers worden dan ook beschouwd als biomarkers voor artrose. Dit kan als een doorbraak worden aangemerkt, omdat wetenschappers tot nu toe vooral gericht waren op biomarkers in lichaamsvloeistoffen. Deze blijken echter niet betrouwbaar te zijn om kraakbeenschade in kaart te brengen.

Artrose vertragen

“Ondanks dat 300 miljoen mensen wereldwijd aan artrose lijden, is er veel aan deze aandoening dat we nog niet begrijpen,” zegt professor Anderson van de Universiteit van Zuid-Australië. “We beginnen nu meer te begrijpen hoe de gewrichtsweefsels op elkaar inwerken in een vroeg stadium van artrose. Dat maakt het straks mogelijk om de progressie van de ziekte te vertragen met geschikte medicatie of behandeling.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties