Blijven bewegen is ook gezond in vervuilde stadslucht

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 jun 2016

Stadsmensen met reumatische klachten hoeven niet de polder of het bos in om te kunnen wandelen of fietsen. De gezondheidsvoordelen van bewegen in vervuilde stadslucht zijn groter dan het inademen daarvan. Dat schrijven Britse onderzoekers in het tijdschrift Preventive Medicine.

Matig vervuild

sporten luchtkwaliteitDe wetenschappers komen tot deze opmerkelijke bevinding aan de hand van computersimulaties. Volgens de onderzoekers is de lucht in slechts één procent van de steden zo vervuild, dat het beter is om er zo weinig mogelijk in te wandelen of te fietsen. Steden als Brussel, Parijs en London zijn matig vervuild. Pas na meer dan 7 uur per dag fietsen of 16 uur per dag wandelen gaan daar de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. In sterk vervuilde steden is dit na 30 minuten fietsen of 90 minuten wandelen.

Half uur per dag

De ongezonde lucht werd in kaart gebracht met ultrafijne stofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Deze kunnen diep doordingen in de longen en nadelige effecten hebben op de gezondheid. Voor mensen met reumatische klachten is het goed om minimaal een half uur per dag te wandelen, fietsen of te zwemmen. Dit versterkt de spieren en houdt ze soepel, vergroot het uithoudingsvermogen en helpt bij het behoud van een gezond gewicht. Dat kan dus ook gewoon in de ongezonde stadslucht!

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.