Kan bloed van witstaartherten einde maken aan de ziekte van Lyme?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 apr 2023

De teken loeren vanuit gras, struiken en bomen weer op menselijke en dierlijke prooien. Een beet kan de ziekte van Lyme tot gevolg hebben. Er is één dier dat niet vatbaar blijkt te zijn voor de niets ontziende Borrelia burgdorferi-bacterie die door deze spinnetjes wordt overgedragen. Kunnen witstaartherten de sleutel zijn tot het uitbannen van deze potentieel slopende ziekte?

Het tekenseizoen is weer begonnen. Een beet van dit platte spinachtige beestje kan vervelende gevolgen hebben en leiden tot de ziekte van Lyme. Maar er is goed nieuws te melden. Amerikaanse onderzoekers die zijn verbonden aan het New England Centre of Excellence in Vector-Borne Diseases melden een grote doorbraak in de strijd tegen deze potentieel slopende ziekte: het bloed van witstaartherten.

Reumatische klachten

De ziekte van Lyme is een multisysteem ziekte die dus meerdere lichaamsfuncties en organen gelijktijdig kan aantasten. Naast klachten aan zenuwstelsel, ruggenmerg en soms ook hart en hersenen, kunnen er ook reumatische verschijnselen optreden aan spieren en gewrichten. Er wordt dan gesproken over Lyme-artritis. Deze reumatische aandoening ontstaat bij vijf tot acht procent van de slachtoffers van een tekenbeet. De ontstekingen springen van gewricht naar gewricht en gaan gepaard met zwelling en pijn. De Amerikaanse studie toont aan dat het bloed van witstaartherten de kurkachtige Borrelia burgdorferi-bacterie doodt die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Experimenten

“Teken kunnen overleven op herten, maar deze hoefdieren zijn niet betrokken bij het overbrengen van de Lyme-bacterie,” zegt hoogleraar Microbiologie Stephen Rich. “We weten al een tijdje dat witstaartherten niet geïnfecteerd kunnen raken met de Borrelia burgdorferi-bacterie. Er moet dus iets aan dat dier zijn dat dit verhinderd. Wij hebben nu met experimenten aangetoond dat het bloed van deze herten – en met name de serumcomponent – deze bacterie doodt. De volgende belangrijke vraag is om precies te begrijpen hoe dit nu precies in zijn werk gaat.”

Preventie

Rich legt uit dat de Lyme-bacteriën eiwitten op het oppervlak heeft die ze beschermen tegen het aangeboren immuunsysteem van de mens. Het bloed van witstaartherten is op de een of andere manier anders, zodat de Lyme-bacterie zich niet kan verweren als het afweersysteem in werking treedt. De volgende onderzoekstap is het bepalen van het precieze mechanisme in hertenbloed dat de bacteriën doodt.
“Dit moet uiteindelijk leiden tot nieuwe strategieën voor de preventie en behandeling van de ziekte van Lyme,” aldus Rich.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.