Bloedverdunner kan artrose voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 jul 2020

Soms blijken bepaalde geneesmiddelen een onverwacht effect te hebben op andere aandoeningen. Neem bijvoorbeeld de bloedverdunner ticagrelor. Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt dat dit medicijn mogelijk kan beschermen tegen de ontwikkeling van artrose.


Een bloedverdunner heeft potentieel als preventieve behandeling voor artrose. Dat schrijven onderzoekers van de Stanford University in Californië in de nieuwste uitgave van het medische tijdschrift Arthritis and Rheumatology. Het gaat om ticagrelor. Dit is een bloedplaatjesremmer dat wordt gegeven om een beroerte en hartaanval te voorkomen bij patiënten met een acuut coronair syndroom of een voorgeschiedenis van een hartinfarct.

Adenosine

Ticagrelor is een geneesmiddel dat de vorming van bloedstolsels helpt voorkomen. Het werkt door de extracellulaire adenosine te verhogen. Dit is een signaalmolecuul dat op zijn beurt de ontstekingsprocessen reguleert. In deze studie vergeleken de onderzoekers de resultaten van patiënten die werden behandeld met ticagrelor met die van een andere bloedverdunner. Dat was clopidogrel die de extracellulaire adenosineconcentraties niet verhoogt. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 64 jaar. De conclusie van dit vijfjarig onderzoek was, dat mensen die werden behandeld met ticagrelor 29 procent lager risico op artrose hadden.

Kraakbeenschade

“Deze bevindingen suggereren dat extracellulaire adenosine een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van kraakbeenontsteking en kraakbeenschade,” zegt onderzoeksleider Matthew C. Baker. “Bovendien zijn wij van mening dat zelfs een korte behandelingsperiode bescherming kan bieden tegen artrose. Het is nog niet duidelijk hoe lang dit effect aanhoudt. Dit moet verder onderzoek nog uitwijzen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties