Daarom worden botten sterk door beweging

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 jan 2019

Veel bewegen is een goede remedie tegen botontkalking. Maar het hoe en waarom was voor wetenschappers tot voor kort nog onduidelijk. Een Amerikaanse bioloog heeft nu de botopbouwende rol van een speciaal hormoon ontdekt. Deze komt in de spieren vrij bij bewegen.

Botten en beweging
Bewegen is een simpele methode om de botmassa op te bouwen. Maar hoe dit nu precies werkt, is onder wetenschappers altijd een punt van discussie geweest. Bruce Spiegelman, die als kanker-bioloog verbonden is aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, heeft nu het mogelijke mechanisme bij muizen ontdekt. Bij inspanning komt een hormoon vrij dat cellen activeert die essentieel zijn voor de botopbouw.

Bloedsuikerspiegel

Irisin is een hormoon dat steeds meer de aandacht trekt van de wetenschap. Het wordt afgegeven door spieren die worden getraind. Het houdt de bloedsuikerspiegel in balans, maakt fitter en gaat overgewicht te lijf. Irisin verandert namelijk slechte witte vetcellen in bruine vetcellen, die wel kunnen verbranden en zodoende energie opleveren. In Boston is nu ontdekt, dat Irisin direct werkt op osteocyten. Dit is het meest voorkomende celtype in botweefsel.

Meer botdichtheid

Bij muizenproeven is recent aangetoond, dat injecties met kleine doseringen irisin de botdichtheid en botsterkte bij muizen verhoogt. Dit is een grote stap richting een succesvolle behandeling van osteoporose of botontkalking. Vrouwen en mannen boven de 40 wordt geadviseerd meer te gaan bewegen om voldoende van dit botopbouwende hormoon aan te maken. Daardoor blijven de botten sterk.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.