Deze Britse rockster heeft ernstige artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 mei 2022

Artrose staat vooral te boek als een aandoening die ouderen treft. Maar een bekende Britse popster van 49 jaar heeft nu al last van ernstige heupartrose. Hoe ongewoon is dat?

Artrose wordt vooral in verband gebracht met veroudering. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Liam Gallagher – voormalig frontman van de Britse rockband Oasis – heeft onlangs onthuld dat hij aan artrose lijdt. De pas 49-jarige zanger heeft als gevolg van deze aandoening zoveel pijn, dat hij waarschijnlijk een heupvervangende operatie zal moeten ondergaan. Hoe ongewoon is het om zo’n ernstige vorm van artrose al zo vroeg in het leven te ontwikkelen?

Overbelasting

Hoewel artrose vooral voorkomt bij 55-plussers, kan kraakbeenslijtage ook op jongere leeftijd optreden. Bijvoorbeeld door overbelasting van dit flexibele weefsel in de gewrichten door intensief sporten of zwaar lichamelijk werk. Maar ook botbreuken of een verkeerd aangeboren stand van een gewricht kunnen leiden tot vroege artrose. Flink wat overgewicht meedragen kan ook een factor zijn, omdat de dragende gewrichten – knieën, heupen en enkels – overmatig belast worden. Bij voetballers is een gescheurde voorste kruisband een veelvoorkomende oorzaak van vroege artrose aan het kniegewricht.

Schildklier

In het geval van Gallagher kan de artrose verband houden met de ziekte van Hashimoto. Een aantal jaren geleden werd deze schildklieraandoening bij hem vastgesteld. Het gaat hier om een auto-immuunziekte waarbij de schildklier steeds trager gaat werken. Dit heeft invloed op vrijwel alle systemen en organen van het lichaam. De ziekte van Hashimoto wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van artrose, reumatoïde artritis en mogelijk ook fibromyalgie.

Meer jonge beroemdheden met reuma

De Britse popzanger verkeert overigens in goed gezelschap van meer beroemdheden die voor hun 50e door reumatische klachten zijn getroffen. Zo heeft de 46-jarige golfer Tiger Woods door verschillende rugblessures artrose ontwikkeld. Daaraan is hij inmiddels geopereerd. Superster Robbie Williams (48 jaar) kreeg in 2016 te horen dat hij artritis in zijn rug heeft. Daardoor kon hij niet langer voetballen en moest hij op het podium zijn ‘dansmoves’ afzwakken. Zelf zegt hij daarover: “Ik dans nu als een dronken vader op een bruiloft.”

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.