Corticosteroïd-injectie doet meer kwaad dan goed bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 nov 2019

Lang werd aangenomen, dat injecties met corticosteroïden alleen de ontstekingen konden afremmen. Uit een nieuwe studie blijkt, dat deze behandeling nog meer doet in de gewrichten. En dat is het afbreken van kraakbeen en botweefsel. Daardoor zal een heup- of kniegewricht sneller vervangen moeten worden.


Baat het niet, dan schaadt het niet. Onder dit voorwendsel injecteren artsen vaak corticosteroïden bij ontstekingen in de knieën, heupen en schouders. Maar uit een recent onderzoek van de Universiteit van Boston blijkt, dat dit toch niet helemaal waar is. Volgens hoogleraar Radiologie en Geneeskunde Li Guermazi kan deze behandeling gewrichtsdegeneratie juist versnellen.

Totale gewrichtsvervanging

Guermazi ontdekte dat versnelde artrose en gewrichtsschade een onbedoelde complicatie bij corticosteroïd-injecties zou kunnen zijn. In zijn onderzoek ondervond acht procent van de personen die één tot drie van deze injecties in de knie of heup kregen, nadelige gevolgen van deze behandeling. De schade aan het gewricht kan zo groot zijn, dat alleen een totale vervanging van de heup of knie nog uitkomst kan bieden.

Gewrichtsvernietiging

De hoogleraar en zijn team hebben vier nadelige effecten van corticosteroïd-injecties vastgesteld. Het gaat om versnelde gewrichtsvernietiging met botverlies, botweefselsterfte, stressfracturen en toename van de progressie van artrose. De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Radiology. Daarin concludeert Guermazi dat corticosteroïden weliswaar de pijn en ontsteking kunnen verlichten, maar wel kan leiden tot complicaties en versnelde afbraak van het gewricht.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.