Curcumine kan beschermen tegen Alzheimer en Parkinson

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 apr 2021

Wetenschappers ontdekken steeds meer nieuwe gezondheidsvoordelen van Curcumine. Een nieuwe studie laat zien dat dit specerij aluminium aan zich kan binden. En dit metaal kan ontstekingsreacties en oxidatieve stress in de hersenen veroorzaken. Dit kan onder andere leiden tot de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.


Uit een nieuwe studie blijkt dat Curcumine in combinatie met gezuiverde etherische olie uit de Kurkumawortel bescherming kan geven tegen beschadiging van de hersenen door neurotoxines. Dit zou helpen om de kans op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson te verminderen. Bovendien kan deze natuurlijke combinatie het leervermogen en het geheugen verbeteren. Het onderzoekartikel is recent gepubliceerd in Hindawi BioMed Research International.

Aluminium groot gevaar

Het onderzoek suggereert dat de gezondheid van de hersenen in gevaar wordt gebracht door blootstelling aan neurotoxines. Dit zijn giftige stoffen die onder andere het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Met name aluminium is een groot gevaar. Met dit metaal komen we in contact via onder andere kookgerei, cosmetica, anti-transparanten en farmaceutische producten. De gemiddelde Amerikaan krijgt ongeveer 7-9 mg aluminium per dag binnen, waarvan ongeveer één procent door het lichaam wordt opgenomen. Het kan vrij eenvoudig de bloed-hersenbarrière passeren en een negatieve invloed op het centrale zenuwstelsel uitoefenen.

Etherische oliën uit Kurkumawortel

Chronische blootstelling aan neurotoxines kunnen ontstekingsreacties en oxidatieve stress veroorzaken. Daardoor worden de zenuwen belemmert in hun taak om elektrische signalen goed te verwerken. Dit kan meerdere neurodegeneratieve aandoeningen veroorzaken, waaronder de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en Multiple sclerose. De onderzoekers voerden laboratoriummuizen gedurende 45 dagen met Curcumine die was vermengd met de etherische oliën uit de Kurkumawortel. Aan het einde van de studie was de cognitieve achteruitgang door blootstelling aan aluminium omgekeerd. Dit was niet het geval met de controlegroep die geen Curcumine hadden gekregen.

Metaalbindend vermogen Curcumine

“Curcumine heeft het vermogen om zich aan metalen te binden, zoals aluminium,” zegt hoofdonderzoeker David Banji. “Curcumine wordt echter nauwelijks via de darmen aan het bloed afgeven. Dit vormt een belangrijke beperking bij het verkrijgen van klinische voordelen. Dat heeft ons aangespoord om de combinatie Curcumine met etherische oliën uit de wortel te gebruiken voor ons onderzoek. De etherische oliën werken als een soort van biologische versterker, waardoor de Curcumine beter wordt opgenomen langer beschikbaar blijft in het lichaam.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties