Daarom zijn reumapatiënten zo moe

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 okt 2017

Bij een reumatische aandoening staat de pijn voorop. Dat patiënten zich vaak ook doorlopend vermoeid voelen, krijgt nauwelijks aandacht. Dr. Michiel Korte van de Universiteit van Utrecht ontdekte een geheel nieuwe manier om dit lamlendige gevoel te bestrijden. Tijdens een onderzoek naar het welzijn van varkens en kippen stuitte hij op een ‘eiwitje’ dat het gedrag van de dieren veranderden.

Vermoeidheidssignalen

“Bij een acute infectie is het goed dat je moe wordt,”

legt Korte uit.

“Je neemt dan even gas terug, zodat je van de verwonding kunt herstellen. Bij een chronische gewrichtsontsteking wordt dit vermoeidheidssignaal echter continu afgegeven. Het heeft dan echter geen functie meer.”

Hij vermoedt dat ontstekingseiwitten in de hersenen dopamine en glutamaat veranderen. Dit veroorzaakt de chronische vermoeidheid bij reumatische aandoeningen.

Simpel onderzoek

Tijdens het onderzoek – dat door het Reumafonds wordt gefinancierd – wordt het gedrag van ratten met en zonder ontstekingsreuma geanalyseerd. De opzet is simpel. Er wordt gekeken hoe lang de diertjes actief zijn. Ook de geestelijke vermoeidheid wordt gemeten door bijvoorbeeld bij te houden of ze objecten herkennen. Daarna wordt de hoeveelheid dopamine en glutamaat opgemeten. De ratten worden dag- en nacht gevolgd met behulp van computers die zijn verbonden aan sensoren en camera’s.

Geen gewone vermoeidheid

Bij Reumatische vermoeidheid ben je eigenlijk moe van niks. Het komt niet door een slechte nachtrust of een intensieve workout. Reumatische vermoeidheid verminderd ook niet wanneer je een middagdutje doet of een goede nachtrust pakt. De vermoeidheid kan ineens ontstaan en overvalt mensen. Zelfs op de raarste momenten: als je net wakker bent, als je boodschappen aan het doen bent etc.

De vermoeidheid verstoort het dagelijks leven en komt vaak erg ongelegen. Misschien heb je een verjaardag of ga je op vakantie. Wij hebben een aantal tips beschreven die kunnen helpen bij reumatische vermoeidheid in het artikel: Moe door reuma? 8 tips om vermoeidheid te verdrijven.

 

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 34    Gemiddelde: 4.4/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties