Darmbacteriën kunnen Reumatoïde artritis voorspellen, veroorzaken én voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 jul 2017

Dr. Veena Taneja – een immunoloog verbonden aan de Mayo Clinic in Amerika – noemt het een ‘spannende ontdekking’. Samen met haar team heeft ze een verband gelegd tussen darmflora en reumatoïde artritis. Er werden specifieke bacteriestammen ontdekt die kunnen helpen bij het voorspellen én voorkomen van deze reumatische ziekte.

Biomarker

Darmbacteriën doen meer dan het afbreken van voedsel en het verhogen van de weerstand. Nu blijkt dat ze ook de gevoeligheid voor de ontwikkeling van Reumatoïde artritis kunnen voorspellen. Tijdens de zoektocht naar een biomarker – een stof die deze ziekte kan voorspellen – identificeerden de onderzoekers zeldzame darmbacteriën die geen invloed hebben op gezonde mensen, maar wel op patiënten met Reumatoïde artritis.

‘Metabole handtekening’

Op basis van muizenstudies werd er een verband gevonden tussen de darmbacterie Collinsella en Reumatoïde artritis. Deze ‘metabole handtekening’ kan helpen om de ziekte én het verloop te voorspellen. Dr. Taneja behandelde een groep artritis-gevoelige muizen met de darmbacterie Prevotella histicola. In vergelijking met de onbehandelde muizen, hadden deze proefdieren minder last van symptomen en ontstekingen die samenhangen met Reumatoïde artritis. Proeven met mensen hebben nog niet plaatsgevonden.

Bron

Er zijn twee (Engelstalige) publicaties over dit onderwerp verschenen van de betrokken onderzoekers.
Bekijk de samenvatting van de eerste publicatie >>>
Bekijk het volledige bronartikel van de eerste publicatie >>>
Bekijk de samenvatting van de tweede publicatie >>>
Het volledige bronartikel van de tweede publicatie is bij de webredactie op te vragen. Vermeld daarbij nadrukkelijk dat het gaat om de studie naar darmbacteriën en RA.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 21   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties