Darmbacteriën dragen bij aan succes gewrichtsvervanging

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 aug 2019

De rol van gunstige darmbacteriën bij het behoud van onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Zeer waarschijnlijk kunnen ze ook infecties na een gewrichtsvervanging voorkomen. Uit een studie blijkt, dat deze complicatie vaker voorkomt bij muizen met een verstoorde darmflora.


Een gezonde darmflora – de miljarden gunstige bacteriën die leven in onze darmen – kan het risico op infecties na operaties van knie en heupvervanging verlagen. Een ongezonde darmflora kan echter dit risico vergroten. Dit blijkt uit een studie van het Cornell’s College of Engineering en het Hospital for Special Surgery (HSS) in Amerika.

Infecties

Deze studie was aanvankelijk gericht op knievervanging bij muizen. Dit met als doel om het implantaatontwerp te verbeteren en om te bestuderen hoe bot in deze implantaten groeide. Vervolgens heeft chirurgwetenschapper professor Alberto Carli het onderzoek uitgebreid naar het bestuderen van infecties. Deze traden niet op bij muizen met een gezonde darmflora. Bij muizen met een verstoorde bacteriepopulatie in de darmen ontstond deze complicatie na de operatie echter vaker.

Probiotica

Dit suggereert volgens Carli, dat een ongezonde darmflora het immuunsysteem aantast.

“Dit is een eerste stap om te kunnen begrijpen wat de rol is van darmbacteriën bij het voorkomen van infecties na een gewrichtsvervanging. We gaan nu onderzoeken hoe patiënten beter op zo’n operatie kunnen worden voorbereid met therapieën die gericht zijn op het verbeteren van de darmflora. Mogelijk kan ook een direct beschikbare behandeling worden ingezet, zoals probiotica.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3    Gemiddelde: 3.7/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties