Knie-artrose: wanneer moet een prothese overwogen worden?

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Bij gevorderde knie-artrose komt een gewrichtsvervangende operatie steeds dichterbij. Maar een specialist zal er alles aan doen om zo’n drastische ingreep zover mogelijk vooruit te schuiven. Volgens Jan Ide de Jong zijn er meerdere behandelopties die eerst uitgeprobeerd moeten worden. Als deze niet werken, zal de mogelijkheid van een knieprothese met de patiënt besproken worden. Lees in dit artikel het advies over knieprotheses van Jan Ide de Jong. 

Jan Ide de Jong

Orthopeed Jan Ide de Jong: “Eerst andere behandelopties uitproberen”

Artrose in de knie kan invloed hebben op elke beweging die u maak. Zelfs als u zit of ligt, kan uw gewricht pijnlijk aanvoelen. Het aangetaste gewricht vervangen door een kunstprothese kan voor minder klachten zorgen bij gevorderde knie-artrose. “Maar bijna altijd geef ik als advies om eerst andere behandelopties uit te proberen. Pas als deze geen effect hebben, zal ik een knieprothese operatie voorstellen,” aldus orthopedisch chirurg Jan Ide Jong.

Waar komt die pijn vandaan?

“Slijtage van het kraakbeen zelf doet geen pijn. Door dit weefsel lopen immers geen zenuwen. Dus als het kraakbeen beschadigd raakt, kunnen er geen pijnsignalen naar de hersenen worden doorgestuurd. Wel ontstaat bij artrose vrijwel altijd een ontsteking aan het gewrichtskapsel. En dat veroorzaakt de pijn, stijfheid en zwelling,” legt De Jong uit.
De pijn kunt u allereerst proberen te bestrijden met Paracetamol. Heeft dit geen of nauwelijks effect? Dan kunt u overschakelen op Non-Steroide Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs). Deze ontstekingsremmende pijnstillers – zoals Ibuprofen en Diclofenac – kunt u zonder recept in lage doseringen bij de drogist of in de supermarkt kopen.
“De sterkere NSAIDs zijn uitsluitend op voorschrift van de arts verkrijgbaar. Er kleven wel wat nadelen aan het gebruik van deze medicijnen,” waarschuwt de specialist.
“U mag ze maar beperkt gebruiken en ze kunnen vervelende bijwerkingen geven, zoals maag- en darmklachten. Bij het gebruik van bloedverdunners mag u ze eigenlijk al helemaal niet gebruiken.”

Injectie in het gewricht

Een orthopeed kan ook besluiten om een Corticosteroïd-injecties in het aangetaste kniegewricht te zetten. Dit bestrijdt de ontstekingen en kan een snelle pijnverlichting bieden. Dit effect kan tot ongeveer drie maanden aanhouden.
“U mag maximaal drie tot vijf van deze injecties per jaar krijgen. Deze behandeling is dus niet geschikt als onderhoudstherapie voor de langere termijn,” zegt Jan Ide de Jong.
Injecties met Hyaluronzuur verbeteren de samenstelling van de gewrichtsvloeistof. Daardoor kunnen de knieën soepeler bewegen. Deze behandeling wordt echter niet vergoed door de zorgverzekeraars, omdat de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van Hyaluronzuur ontbreekt.
De Jong: “U zult zelf dit medicijn bij de apotheek of via het internet moeten aanschaffen (90-150 euro) en vragen of de specialist daarmee uw gewricht wilt injecteren. Hyaluronzuur werkt langzamer, maar het effect houdt soms wel 6 maanden aan. Soms doet het ook helemaal niets, helaas.”

Oefentherapie en gewichtsverlies

De specialist kan u ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Hij of zij doet met u oefeningen om de spieren in uw knie te versterken. Daardoor wordt uw knie beter ondersteund. Dit vermindert de pijn en remt het slijtageproces af.
“Indien u last heeft van overgewicht, zal ik u altijd adviseren om hulp te zoeken om af te vallen. Ieder kilo drukt namelijk zwaar op uw kniegewrichten. Door af te vallen, vermindert u de druk op de knieën. Als u extra gewicht verliest is de kans op succes bovendien groter als u uiteindelijk toch een gewrichtsvervangende operatie moet ondergaan,” legt de orthopeed uit.
Zowel de specialist als fysiotherapeut zullen u ook adviseren om meer te gaan bewegen. Dit is goed voor de voeding van het resterende kraakbeen. Door uw kniegewricht tijdens het lopen te belasten, activeert u het pompsysteem dat bouwstoffen in het kraakbeen zuigt.

Voedingssupplementen

De wat ouderwetse artsen zullen u adviseren om Glucosamine en Chondroïtine te gaan gebruiken. Maar Jan Ide de Jong denkt daar anders over.
“Uit wetenschappelijke studies is onvoldoende gebleken, dat deze combinatie de conditie van het kraakbeen verbetert. Gelukkig weten steeds meer orthopeden, dat Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad wel een goed alternatief voor NSAIDs lijken te zijn.” Maar ook dit moet nog verder met onderzoek onderbouwd worden.
Meer dan 70 procent van de gebruikers heeft aangegeven zeer tevreden te zijn over deze natuurlijke ontstekingsremmers. Ze hebben minder pijn, kunnen zich soepeler bewegen en ondervinden nagenoeg geen bijwerkingen. Deze combinatie van natuurlijke ingrediënten is vaak zelfs de enige keus voor patiënten die ook bloedverdunners gebruiken.

Bloedverdunners

“In combinatie met NSAIDs kunnen maag- en darmbloedingen optreden, die moeilijk te stelpen zijn. De combinatie NSAIDS en bloedverdunners kan dus levensgevaarlijk zijn. Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad of combinaties van deze preparaten is dan één van de weinige middelen die veilig gebruikt kan worden door de patiënt om toch de artrose pijn in het kniegewricht te bestrijden,” aldus Jan Ide de Jong.
Curcumine zou volgens sommige bronnen wel invloed hebben op de bloedstolling. Daarom melden meerdere websites dat Curcumine dus niet samen met bloedverdunners ingenomen mag worden.
Jan Ide: “Dit is tot op heden in wetenschappelijke studies niet aangetoond. Curcumine heeft een zeer bescheiden bloedverdunnend effect, maar niet zodanig dat het niet samen met bloedverdunners gebruikt mag worden.”

Advies knieprothese: Wanneer een nieuwe knie?

Deze behandelopties kunnen u voldoende verlichting bieden om comfortabel en met minder pijn te bewegen. Als dat niet het geval is, dan zal de specialist met u de mogelijkheden van een knievervangende operatie bespreken.
“Dat zou ik zeker doen bij ernstige kniepijn die de dagelijkse activiteiten beperken of wanneer de artrose matige of ernstige pijn in rust en vooral nachtpijn veroorzaakt. De twee soorten operaties die door mij het vaakst worden aanbevolen bij knie-artrose zijn arthroscopische chirurgie en knievervangingschirurgie.” Lees meer over verschillende soorten knieprotheses.

Artroscopische chirurgie

Bij dit type operatie steekt de chirurg een dunne buis met een mini-camera door een kleine opening in uw huid. Zo kan hij de binnenkant van uw knie nauwkeurig inspecteren. De specialist kan beschadigd kraakbeen verwijderen. Vervolgens wordt het kniegewricht gereinigd van losse bot- of kraakbeenfragmenten die mogelijk de pijn veroorzaken. Let wel, dit is een zeer tijdelijke oplossing van het pijnprobleem.
”De meeste mensen kunnen na een paar dagen weer hun dagelijkse activiteiten hervatten. Het herstel is niet pijnloos. Het duurt soms wel 3 maanden voordat u echt effect gaat merken. Artroscopische chirurgie kan dus pijnverlichting op korte en middellange termijn bieden, maar geen genezing. Wel kan een mogelijk complexere operatie – het vervangen van de knie – naar later worden uitgesteld hierdoor,” legt Jan Ide uit.

Knievervangende chirurgie

Als het kraakbeen helemaal of vrijwel volledig is afgesleten, dan kan uw arts het advies geven om een knieprothese te plaatsen. Dit kan helpen de pijn te verminderen en uw bewegingsvermogen te verbeteren.
“Knievervangende chirurgie houdt in dat het kniegewricht geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd en de beschadigde delen worden vervangen door een kunstgewricht. Dit kunstgewricht is gemaakt van metalen en kunststoffen,” zegt De Jong. En hij vervolgt: “Het duurt gemiddeld 6 maanden om volledig te herstellen van zo’n ingreep. En het duurt een jaar voordat de knie weer als ‘van uzelf’ voelt. Dit goede resultaat wordt overigens niet bij elke patiënt bereikt.”
Voor u tot een operatie besluit moet u daarom allereerst samen met uw orthopeed de plussen en minnen afwegen.

Lees acht vragen die je echt moet stellen bij een knievervanging.

“Maar van een geslaagde knieprothese heeft u gemiddeld zeker ruim 15 jaar plezier,”

zegt Jan Ide de Jong tot slot.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen