Deens behandelplan voor artrose verovert de wereld

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 okt 2022

Het is een effectief behandelplan bij artrose en komt uit Denemarken. De deelnemers ervaren na afronding van dit programma 32 procent minder gewrichtsklachten. Niet vreemd dat GLA:D momenteel de wereld aan het veroveren is. Ook in Nederland kunt u hier en daar al dit unieke artrose-programma volgen.

Een artrose-initiatief van de Universiteit van Zuid-Denemarken is hard op weg de wereld te veroveren. Dit succesvolle behandelplan wordt nu ook toegepast in Canada, Australië, China en Zwitserland. En het aantal betrokken landen blijft groeien. Bij deelnemers nemen de artrosesymptomen met 32 procent af na afronding van dit programma. Ook in ons land kunt u bij sommige ziekenhuizen en fysiotherapiepraktijken terecht voor dit Deense behandelprogramma bij artrose.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het gaat om Good Life met Artrose in Denemarken (GLA:D). Dit is een initiatief dat in 2013 is genomen door de onderzoekseenheid voor musculoskeletale functie en fysiotherapie van de universiteit. Dit met doel om patiënten met artrose te helpen hun symptomen te verminderen en de gewrichtsfunctie te verbeteren. GLA:D is een wetenschappelijk onderbouwd behandelplan dat bestaat uit voorlichting en neuromusculaire oefeningen. Drie op de vier deelnemers rapporteren een hogere kwaliteit van leven na afronding van het programma. Ze hadden minder pijn, gebruikten minder pijnstillers en melden zich minder vaak ziek op hun werk.

Verbetering houding en stabiliteit

De resultaten in Denemarken, met dit behandelplan, waren zo goed dat besloten werd dit concept te ‘exporteren’. Daarom werd het GLA:D International Network opgezet, waarbij steeds meer landen zich aansluiten. Het programma – dat zes weken duurt – richt zich op patiënten met knie- en heupartrose en omvat twee voorlichtingslessen en twaalf oefensessies. In de voorlichtingslessen komen onder andere inzicht in artrose, de tekenen en symptomen, beschikbare behandelingsopties en zelfmanagementstrategieën aan de orde. Tijdens het oefengedeelte wordt onder andere aandacht besteed aan het opbouwen van meer spierkracht in de benen en verbetering van de houding en stabiliteit. In Denemarken kunnen artrose-patiënten gratis deelnemen aan dit programma. Hier kunt u ziekenhuizen en fysiotherapiepraktijken opzoeken die met deze Deense methode werken.

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.