Dieet helpt gewrichtspijn te verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 jun 2022

‘Geen enkele ziekte die met een dieet kan worden behandeld, mag op een andere manier worden behandeld’, is een bekend citaat van de middeleeuwse filosoof Maimonides. En hoewel reumatoïde artritis meestal niet kan worden behandeld door alleen veranderingen in het dieet, kan deze voedingsmethode de symptomen wel significant verlichten.

Dit dieet verbetert gewrichtspijn bij reumatoïde artritis

Een vetarm veganistisch dieet zonder caloriebeperkingen verbetert gewrichtspijn bij patiënten met reumatoïde artritis. Dit staat in een nieuwe studie die is uitgevoerd door onderzoekers van het Amerikaanse Physicians Committee for Responsible Medicine. Deelnemers aan dit onderzoek verloren bovendien gewicht en lieten verbeterde cholesterolwaarden zien.

Visueel Analoge-schaal

“Een plantaardig dieet zou het recept kunnen zijn om gewrichtspijn te verlichten voor miljoenen mensen die lijden aan reumatoïde artritis. En alle bijwerkingen – waaronder gewichtsverlies en een lager cholesterolgehalte – zijn alleen maar gunstig,” zegt hoofdauteur van de studie Neal Barnard. Aan het begin van het onderzoek werd de deelnemers gevraagd om de ernst van hun pijn in de voorgaande twee werken te beoordelen. Dat gebeurde met een Visueel Analoge-schaal (VAS). Dit is een psychometrisch meetinstrument dat vaak wordt gebruikt om pijnniveaus bij patiënten te bepalen. De Disease Activity Score-28 (DAS28) van elke deelnemer werd ook berekend op basis van gevoelige gewrichten, gezwollen gewrichten en C-reactieve proteïnewaarden die wijzen op een ontsteking in het lichaam. DAS28 neemt toe met de ernst van reumatoïde artritis.

Minder pijn en zwelling

Tijdens het onderzoek werden 44 volwassenen met de diagnose reumatoïde artritis onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep volgde gedurende zestien weken een veganistisch dieet. Er werden geen maaltijden verstrekt. De deelnemers zorgden zelf voor de voedselbereiding onder begeleiding van het onderzoeksteam. De tweede groep volgde een onbeperkt dieet. Na 16 weken werd gewisseld van dieet.
Tijdens de veganistische fase van het onderzoek daalde de DAS28 gemiddeld met 2 punten, wat wijst op een flinke afname van gewrichtspijn. Het gemiddeld aantal gezwollen gewrichten daalde van 7,0 naar 3,3 in de veganistische fase. Naast vermindering van pijn en zwelling nam het lichaamsgewicht gemiddeld met 6 kilo af door het veganistische dieet. Er werden ook grote verlagingen van de cholesterol in het bloed gemeten.

Bronartikel

De bron van het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.